Ne așteaptă noi scumpiri, preconizează BNR. Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021

Banca Națională a României - BNR
Banca Națională a României - BNR
11 noiembrie 2021, 10:43

Plafonarea prețurilor de pe piața energiei și compensarea facturilor vor reduce puțin, în următoarele luni, din viteza de creștere a prețurilor, care în octombrie a ajuns la 7,8%. Vom încheia anul cu o inflație de 7,5%, arată prognoza BNR, mult peste estimarea din august de 5,6%. Scumpirile se vor accelera din aprilie, când expiră plafonarea.

DAN SUCIU, purtătorul de cuvânt al BNR: Vom avea probabil un maxim al inflației al creșterii de prețuri undeva prin aprilie. Până atunci, o volatilitate în această variație a prețurilor. Dar apoi, după aprilie vom avea o descreștere care poate fi chiar semnificativă.

Reprezentanții PNL dau asigurări că inflația va frâna, în timp ce PSD, care negociază intrarea la guvernare, solicită creșterea pensiilor pentru recuperarea puterii de cumpărare.

DAN VÎLCEANU, ministrul interimar al Finanțelor: Inflația e posibil să frâneze în perioada următoare. Cel mai important stimul pentru inflație au fost prețurile la produsele energetice. Am fost unul dintre susținătorii plafonării prețurilor. N-am spus că vom reveni la inflația de dinainte, dar o să vedem o ușoară decelerare.

MARIUS BUDĂI, deputat PSD: Noi am justificat de ce am venit cu 11%, de ce considerăm că acest 11% nu este pentru a îi îmbogăți pe părinții și bunicii noștri, ci pentru a le apăra cât de cât puterea de cumpărare, pentru ceea ce s-a întâmplat în această perioadă cu prețurile.

Economiștii avertizează că o creștere bruscă a veniturilor populației va impulsiona cererea de produse și servicii, motiv de scumpiri suplimentare.

CLAUDIU CAZACU, analist economic: Este de gestionat cu mare atenție nivelul răspunsului salarial și al altor transferuri, cu pensii și ajutoare sociale. Ceea ce se câștigă și îți dă sentimentul că ai venituri mult mai mari se risipește printr-o majorare generalizată a prețurilor.

În timp ce prețurile cresc accelerat, salariile pierd din puterea de cumpărare. Institutul de Statistică anunță că în septembrie salariul mediu net a fost 3.517 lei, cu 0,9% mai mare ca în august.

––––––––––––––––––––––––––––––––-

„Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021, după o încetinire temporară a trendului ascendent observat recent, pe fondul intrării în vigoare a măsurilor de compensare a consumatorilor casnici de energie electrică şi gaze naturale, care se vor reflecta şi asupra ratei inflaţiei IPC pe perioada aplicării acestor prevederi (noiembrie 2021 – martie 2022). Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflaţiei IPC va reflecta majorări de o magnitudine substanţială, atingând 8,6% în trimestrul II 2022, un maxim din intervalul prognozei. După acest moment, rata inflaţiei IPC este prevăzută să se tempereze, până la 5,9% la sfârşitul anului viitor şi, respectiv, 3,3% la orizontul proiecţiei”, se arată în Raportul din noiembrie.

BNR menţionează că faţă de Raportul din august noua proiecţie este mai ridicată cu 1,9 puncte procentuale pentru finele anului curent şi cu 2,5 puncte procentuale pentru sfârşitul anului viitor. Din aceste revizuiri, o parte covârşitoare este explicată de contribuţia în creştere a componentelor coşului de consum aflate în afara controlului politicii monetare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

Anul nou vine cu creșteri de prețuri. Lista scumpirilor de la 1 ianuarie