Un nou atac al orcilor a avut loc luna aceasta în strâmtoarea Gibraltar, lângă Tanger, Maroc. Un velier Bavaria 46 a fost grav avariat după interacțiunea cu balenele ucigașe, iar cercetătorii, care încearcă să înțeleagă ce se întâmplă, au venit cu primele explicații, scrie The Telegraph.
Experții cred că o balenă pe nume White Gladis a fost traumatizată de o coliziune cu o navă sau a fost prinsă în plasele de pescuit. De atunci, atacă ambarcațiunile care ajung aproape de strâmtoarea Gibraltar. Mai mult, ea le predă altor orci tactici prin care să avarieze bărcile, ba chiar să le scufunde. Această balenă ridică perspectiva ca generațiile viitoare de orci să continue „războiul” împotriva oamenilor care navighează în Mediterană.
Jurnaliștii The Telegraph au stat de vorbă cu un cuplu care a fost atacat de șase orci pe 2 mai. Janet Morris, de 58 de ani, și partenerul ei, Stephen Bidwell, de aceeași vârstă, erau pe o Bavaria 46, pentru un curs de navigație, pe coasta Marocului.
„Este o experiență pe care nu o voi uita niciodată. Îmi tot ziceam că avem o barcă de 22 de tone, făcută din oțel, dar să văd trei orci venind deodată, rapid cu aripioarele lor din apă a fost descurajant. O femelă, în mod clar mai mare, era în jur și aproape că supraveghea”, a povestit Bidwell. „Experiența ne-a lăsat uimiți de natură și de puterea ei”, a punctat Morris.
Comandantul ambarcațiunii, Greg Blackburn, din Leeds, naviga cu velele ridicate. Le-a coborât atunci când au apărut orcile, în încercarea de a face nava cât mai puțin atractivă. Dar balenele tot au venit și au lovit cârma puternic de două ori. Au provocat daune de mii de lire sterline. Apoi și-au pierdut interesul și au plecat, iar velierul abia a ajuns înapoi în port.
În noiembrie anul trecut, în largul coastei Portugaliei, a mai avut loc un atac ce a dus la pierderea bărcii. O navă cu echipaj francez s-a scufundat după ce orcile au fisurat coca, iar ambarcațiunea a început să ia apă.
O altă lovitură a fost în largul coastei Spaniei, când o barcă a fost atacată de trei balene, provând avarii serioase la cârmă. Ambarcațiunea s-a scufundat. Werner Schaufelberger, căpitanul, a spus că le-a văzut pe cele două balene mai mici imitând tactica de berbec a celei mai mari. „Cele mici au scuturat cârma din spate, în timp ce cea mare a dat înapoi în mod repetat și a izbit nava cu toată forța din lateral”, a declarat el pentru Yacht, o publicație germană.
Paza de coastă spaniolă a salvat echipajul navei afectate, dar barca s-a scufundat la intrarea în portul din Barbate. A fost remorcată la țărm.
„Acea orca traumatizată este cea care a declanșat acest comportament de contact fizic cu barca”, a declarat Alfredo López Fernandez, biolog la Universitatea din Aveiro din Portugalia și reprezentant al grupului de lucru Atlantic Orca. Acel „moment critic de agonie” a făcut-o pe Gladis agresivă față de bărci, iar acel comportament agresiv este acum copiat de alte orci a spus el pentru LiveScience.
López crede că de fapt atacurile lui Gladis nu înseamnă o răzbunare, ci este vorba despre un comportament învățat,„ca reacție și precauție”, pe care îl imită și celelalte balene.
Orcile sunt animale sociale și pot învăța unele de la altele. Frozen Planet II a lui David Attenborough a filmat imagini cu orci care lucrează împreună pentru a face ca valurile să doboare foci de pe aisberguri în apă. Alte teorii sunt că balenele au un comportament teritorial, defensiv sau de joc.
Primele rapoarte de orci agresive în largul coastei iberice au început în mai 2020. Cinci luni mai târziu, autoritățile spaniole au interzis bărcilor să navigheze din vârful de nord-vest al țării după ce au fost înregistrate 29 de atacuri de orci.
Atacurile au devenit din ce în ce mai dese. Orcile se apropie de la pupa și lovesc cârma înainte de a-și pierde interesul, odată ce au oprit barca.
Un articol de Arina Delcea