Navă scufundată în Marea Neagră | Doi marinari ucraineni au murit şi unul e dat dispărut. Zece persoane, printre care şi o femeie, au fost recuperate

11 martie 2021, 09:36

Nava Volgo Balt 179 plecase de la Rostov on Don, transporta cărbuni și trebuia să ajungă în portul Constanța. În jurul orei 4.40, de la bordul navei a fost transmis un mesaj SOS, precum și unul de abandon al navei. Echipajul unui remorcher aflat în apropiere a intervenit de urgență și a reușit să salveze 10 din cei 13 marinari ucraineni.

Una dintre persoanele salvate, o femeie de 26 de ani, s-a simțit tot mai rău după ce a ajuns la bordul remorcherului, așa că a fost declanșat planul de evacuare medicală.

În momentul în care nava s-a scufundat, valurile în largul mării depășeau patru metri înălțime. Inițial a fost trimisă la intervenție și nava Artemis a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, dar a fost întoarsă din drum.

Nava care s-a scufundat avea o construcție specială, era lungă și foarte îngustă și a cedat, cel mai probabil, din cauza vântului puternic și a valurilor mari.

Cel mai probabil, la locul tragediei se va face și o analiză a apei și se va stabili dacă s-a produs poluare din cauza încărcăturii.

ACTUALIZARE 13.30: Femeia care făcea parte din echipajul ucrainean de pe cargoul scufundat joi în Marea Neagră a fost evacuată cu un elicopter GSP, după ce starea ei de sănătate s-a agravat, precizează reprezentanţii Grupului Servicii Petroliere.

”GSP a iniţiat operaţiunea de evacuare medicală pentru un membru al echipajului, pe calea aerului, cu elicopterul. Singura femeie din echipajul ucrainean va fi evacuată cu elicopterul GSP, care a decolat la ora 12.35 din baza GSP Midia. Elicopterul este pregătit pentru misiuni de tip MEDEVAC (Evacuare Medicală). Transportul se va efectua ca urmare a agravării stării de sănătate a acesteia”, arată sursa citată.

Operaţiunea continuă pentru căutarea unui membru al echipajului ucrainean, încă negăsit.

_________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 11.00: Marinarii salvați vor fi transportați la dana de pasageri din Portul Constanța, la finalizarea operațiunilor de salvare. Nava Volgo Balt 179 este scufundată. Echipajul navei este format din 13 persoane, 12 bărbați și o femeie, toți cetățeni ucraineni.

Cele zece persoane salvate se află în spitalul navei GSP Falcon și primesc toate îngrijirile necesare. Un membru al echipajului nu a fost găsit până în acest moment. Operațiunea de salvare continuă.

_________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 9.40: Până în acest moment au fost salvați 10 marinari. Aceștia se află în siguranță la bordul GSP Falcon. Două persoane au decedat. În același timp se caută în apele mării încă o persoană.

”La 04:40 dimineața GSP Falcon a recepționat un mesaj de urgență de la nava “Volgo Balt 179”. Operațiunea de Salvare a început fără întârziere, în condiții meteo deosebit de dificile cu vânt de 50 km/h și valuri de 4 metri. Ultimul mesaj transmis de “Volgo Balt 179” a fost de abandon navă”, se arată într-un comunicat al GSP Falcon.

Potrivit Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), nava Artemis a instituţiei este de asemenea la faţa locului.

Cargoul „Volgo Balt 179” care s-a scufundat joi în Marea Neagră transporta cărbune din portul rusesc Rostov-on-Don către portul Constanţa, a declarat liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, citat de Agerpres.

Potrivit reprezentantului SLN, vaporul este sub pavilion Insulele Comoros, a fost construit în urmă cu 48 de ani şi are capacitatea de 3.500 tdw (tonaj deadweight).

Acesta a precizat că una dintre persoanele care au murit în urma scufundării cargoului ar fi comandantul navei.

_______________________________________________________________________

ACTUALIZARE 09.36 Nava se află la aproximativ 70 de mile marine travers de Constanța. Marinarii găsiți la fața locului vorbesc rusă. Nava rusească a emis un semnal SOS în dimineață zilei de joi, iar autoritățile române au plecat să salveze echipajul de la bord.

Până la ora transmiterii acestei știri au fost salvate șapte persoane, dintre care una este în stare gravă. Trei marinari ar fi în apă.

Cel mai probabil, corpul navei s-a deteriorat din cauza valurilor mari din larg.

Evenimentul este în desfășurare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite