Navă românească pentru Antarctica. Va fi construită la Galați și va fi folosită de guvernul australian pentru cercetare

17 ianuarie 2018, 21:40

Nuyina este numele spărgătorului de gheață construit la Galați care se va lupta cu banchizele din Antarctica. Guvernul australian va folosi nava pentru aprovizionarea a patru stații de cercetare. Va fi utilă și în misiuni de salvare. Iar senzorii subacvatici din dotare vor permite cartografierea fundului mării și monitorizarea faunei.

Va fi nevoie de 500 de kilometri de cabluri, mii de tone de tablă și peste 1000 de oameni la realizarea platformei. Ca să fie gata la timp, se lucrează în 3 schimburi.

Nava este construită dintr-o tablă specială, care să reziste la temperaturi extrem de scăzute. Așa că a fost nevoie de expertiza celor de la Combinatul Siderurgic din Galați.

În schimb, pentru modernizarea lui Perseus, singurul spărgator de gheață fluvial al României, nu se înghesuie nimeni. La prima licitație organizată de Administrația Fluvială a Dunării de Jos în octombrie, a fost un eșec, deși statul era dispus să dea 8 milioane și jumătate de euro pentru lucrări.

O nouă rundă va avea loc în februarie. Autoritățile fluviale vor să cumpere cu bani europeni 4 spărgătoare, două maritime și două fluviale, în valoare de 30 de milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă