Nava-școală "Mircea" nu a participat la festivitățile de Ziua Marinei. Este supusă unui amplu proces de modernizare, iar apoi pleacă în jurul lumii

Ambarcațiunea simbol a marinei române, Nava-școală "Mircea", nu participă în acest an la ziua Marinei. Nava se află la cheu, în șantierul naval Constanța, unde este supusă unui amplu proces de modernizare. Și arborada pe care urcau bravii marinari a fost demontată, însă doar pentru câteva luni, timp în care se vor termina reparațiile exterioare, iar nava va fi gata pentru un marș în jurul lumii de aproape un an.

15 August 2021, 12:09 (actualizat 15 August 2021, 12:32) Știrile TVR |

Salutul marinarilor de la bordul navei-școală Mircea nu se mai dă în acest an din largul mării, iar cadeţii nu mai urcă în arboradă, așa cum făceau în fiecare an. Nava simbol a marinei române rămâne la cheu, în Șantierul Naval Constanța, pentru o serie de lucrări de modernizare.

Anul trecut, în șantierul Midia, a fost reparat corpul Navei- Școală "Mircea", iar acum se modernizează puntea.

Arborada pe care urcau an de an bravii marinari este și ea în reparații. Lucrările de modernizare ar putea fi gata în decembrie. După ce nava va fi pusă la punct, echipajul se va instrui intens pentru un marș în premieră, care se va desfășura în jurul lumii.

Pe parcursul marșului planificat pentru 2023-2024, Nava-Școală "Mircea", ambasador onorific al României pe mările și oceanele lumii, va promova valori culturale și proiecte de responsabilitate socială în porturile în care va face escale. Marșul în jurul lumii face parte din programul mondial al Organizației Națiunilor Unite "Decada Oceanului Planetar", desfășurat sub patronajul UNESCO și în care sunt implicate Forțele Navale Române.

Velierul, cunoscut şi ca Bricul „Mircea", a intrat în serviciul Marinei Militare Române în anul 1939, este cel mai longeviv Ambasador al României pe mările şi oceanele lumii, iar la bordul său au fost formate peste 70 de generaţii de marinari militari români care fac cinste Marinei Militare Române.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI