NATO va continua să sprijine Kievul, dar nu va trimite arme letale și nici nu va impune o zonă de interdicție aeriană în Ucraina

NATO reafirmă că va acorda în continuare sprijin Ucrainei. Dar Alianța, ca organizație, nu va trimite acolo arme letale și nici nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, așa cum au solicitat unele state membre - precizează din nou secretarul adjunct NATO, Mircea Geoană. E o decizie luată pentru a nu risca escaladarea militară.

18 Martie 2022, 19:08 Știrile TVR |

NATO și-a intensificat misiunile de poliție aeriană în estul Europei, și-a întărit propriul sistem de apărare, face în Norvegia cel mai mare exercițiu din acest an, dar nu riscă o escaladare prin intervenția militară directă în Ucraina.

Mircea Geoană: "Suntem de acord, trebuie să facem mai mult pentru Ucraina, dar în același timp trebuie să fim atenți la modalitățile în care facem acest lucru. Pentru că, o zonă de interdicție aeriană înseamnă în fapt că ea trebuie să fie implementată și asigurată de către NATO. Ceea ce înseamnă că trebuie să tragem în avioane rusești, trebuie să bombardăm aeroporturi rusești sau din Belarus, înseamnă de fapt un act de război direct cu Federația Rusă. Asta nu înseamnă că nu există alte metode, inclusiv sisteme ultramoderne de armament care să asigure apărarea antiaeriană, sisteme antirachetă, sisteme antitanc şi multe alte dispozitive de ultimă generaţie pe care aţi observat că în ultima perioadă preşedintele Biden a decis într-un fel, premierul Boris Johnson, premierul Canadei, inclusiv ţări din vecinătatea Ucrainei să le facă."

Alianța a respins și ideea trimiterii de trupe NATO în Ucraina pentru o misiune de pace care să asigure evacuarea civililor, așa cum a cerut Polonia. Există limite, pentru ca războiul să nu devină unul global.

Jens Stoltenberg: "Este responsabilitatea noastră să evităm o escaladare a conflictului care ar fi încă şi mai dureroasă şi ar cauza încă şi mai mulţi morţi, mai multe distrugeri şi suferinţe."

Olaf Scholz: "Un lucru trebuie spus clar şi fără echivoc. NATO nu va interveni militar în acest război."

Dincolo de toate aceste precizări despre limitele acțiunilor NATO, vin noi asigurări că niciuna dintre țările membre nu va avea de suferit. Și o declarație a președintelui Franței, care spune că invadarea Ucrainei de către Rusia a oferit o nouă „claritate strategică" de care Alianța ducea lipsă: "Rusia tocmai a administrat un şoc electric. E semnalul de trezire."

Situația e cu totul alta decât cu doi ani în urmă, când Macron descria NATO ca fiind "în moarte clinică" - recunoaște acum președintele francez.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI