NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est

24 ianuarie 2022, 13:35

„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv consolidând partea de est a Alianţei. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, mai ales prin consolidarea apărării noastre colective”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

„Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania pentru a sprijini misiunea de lungă durată a poliţiei aeriene a NATO în regiune”, se arată în comunicat.

„Spania trimite nave pentru a se alătura forţelor navale NATO şi intenţionează să trimită avioane de luptă în Bulgaria”, se adaugă în comunicat.

„Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România sub comandament NATO. Ţările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini poliţia aeriană NATO din regiune şi pun în aşteptare o navă şi unităţi terestre pentru Forţa de reacţie a NATO”, detaliază comunicatul de presă.

„Statele Unite au indicat de asemenea că intenţionează să-şi sporească prezenţa militară în partea de est a Alianţei”, precizează NATO.

„De la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014, NATO şi-a consolidat prezenţa în partea de est a alianţei, în special cu patru grupuri tactice de luptă multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia”, aminteşte NATO.

„Aceste unităţi, conduse respectiv de Regatul Unit, Canada, Germania şi Statele Unite, sunt multinaţionale şi pregătite pentru luptă”, asigură Alianţa.

„Prezenţa lor indică clar că un atac împotriva unui Aliat va fi considerat un atac împotriva întregii Alianţe”, avertizează NATO. Nu existau forţe NATO în partea de est a Alianţei înainte de 2014, se aminteşte în comunicat.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite