Joe Biden a anunțat că SUA trimit o brigadă rotativă suplimentară de 5000 de militari în România. Iohannis: Suplimentarea va avea un rol benefic pentru România şi pentru întreaga regiune

Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat noi suplimentări ale capabilităților militare americane în Europa. Joe Biden a anunțat că SUA trimit în România o brigadă rotativă suplimentară cuprinzând 5000 de militari.

29 Iunie 2022, 11:45 (actualizat 29 Iunie 2022, 16:36) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Joe Biden și Klaus Iohannis"

ACTUALIZARE "Anunţul preşedintelui Biden referitor la prezenţa suplimentară americană în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă în ţara noastră, exprimă încă o dată soliditatea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii. Suplimentarea prezenţei americane, pe care am susţinut-o constant, va avea un rol benefic pentru România, dar şi pentru securitatea întregii regiunii", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului  a arătat că în debutul summitului a avut o scurtă discuţie cu preşedintele american şi tema principală a fost creşterea prezenţei americane în România şi implicit în regiune cu un comandament de brigadă.

"În cadrul sesiunii propriu-zise, preşedintele Biden a repetat şi a spus că suplimentează prezenţa în România cu un comandament de brigadă. Comandamentul înseamnă că pe parcurs se va constitui o brigadă care va fi condusă de la acest comandament. Detaliile tehnice urmează în următoarele zile şi săptămâni să fie discutate, negociate între diplomaţi şi între militari ca să ştim în ce orizont de timp ne încadrăm. Important este - şi mie mi se pare foarte important - că există această intenţie declarată de preşedintele SUA de a suplimenta semnificativ prezenţa americană în România, de a veni până la nivel de brigadă cu această prezenţă. Restul detaliilor cu siguranţă vor fi comunicate atunci când se negociază şi se iau deciziile foarte concrete, dar anunţul este foarte, foarte bun pentru noi", a mai spus Iohannis.

-----

SUA 'îşi vor consolida poziţiile militare în Europa' pentru ca NATO să poată 'răspunde la ameninţările venite din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian şi maritim', a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden la summitul Alianţei Nord-Atlantice care are loc la Madrid, potrivit AFP şi EFE.

În cadrul acestui summit 'istoric' al Alianţei, potrivit lui, el a anunţat o consolidare a prezenţei militare şi a capacităţilor americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), în Marea Britanie, Germania şi Italia.

'Suntem la întâlnire' şi 'demonstrăm că NATO este mai necesară ca oricând', a declarat preşedintele americane, alături de secretarul general al Organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Mai exact, Biden a amintit că SUA au desfăşurat deja în acest an '20.000 de militari suplimentar în Europa pentru a ne întări liniile ca răspuns la iniţiativele agresive ale Rusiei'.

Joe Biden a confirmat totodată că Washingtonul va ridica de la 4 la 6 numărul distrugătoarelor sale de la baza navală Rota din Spania.

Prima putere mondială va stabili, de asemenea, în Polonia 'un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane'.

Încă 3.000 de militari americani și 2.000 de persoane care fac parte din personalul militar vor fi trimise pe flancul estic al NATO. Aceștia se vor adăuga la cei 2000 de militari care sunt deja prezenți în România.

'Vom menţine o brigadă suplimentară' compusă în total din 5.000 de persoane, care îşi va avea baza în România, a declarat Joe Biden, adăugând că SUA vor proceda la 'desfăşurări suplimentare în statele baltice'.

„Într-un moment, Putin a spulberat pacea în Europa... SUA și aliații iau măsuri, demonstrând că NATO este mai necesară și mai importantă ca oricând”, a precizat Joe Biden.

'Vom trimite două escadrile suplimentare' de avioane de luptă F-35 în Regatul Unit şi vom 'poziţiona capacităţi suplimentare de apărare aeriană' în Germania şi Italia, a mai detaliat preşedintele american într-un scurt discurs în faţa presei.

Suplimentarea capabilităților militare americane care vor fi trimise în Europa vizează și:

1. Crearea un comandament permanent pentru Corpul 5 de armată al SUA în Polonia

2. Desfășurarea unei brigăzi rotative suplimentare în România

3. Două escadroane F-35 suplimentare în Marea Britanie

4. „Îmbunătățirea” trupelor prin rotație în țările baltice

5. Trimitem 2 distrugătoare marine suplimentare în Spania, ceea ce duce la un total de 6 6. Suplimentăm apărarea aeriană în Germania, Italia

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 37°C 28°C
IASI 30°C 22°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 31°C 29°C
CRAIOVA 32°C 26°C
BRASOV 28°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI