NATO pregătește primul summit cu președintele american Joe Biden

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg
27 ianuarie 2021, 08:05

„A fost o plăcere să vorbesc cu @POTUS (preşedintele Statelor Unite) şi să îl felicit pentru învestire. Este un nou capitol pentru Alianţa Nord-Atlantică. Mă bucur să îl întâmpin la summitul NATO şi să lucrez în strânsă colaborare cu el”, a scris Jens Stoltenberg pe contul său de Twitter.

Secretarul general al NATO „şi-a exprimat satisfacţia pentru accentul pus de preşedintele Biden asupra reconstrucţiei alianţelor”, subliniind că „NATO este locul unde europenii şi americanii se întâlnesc în fiecare zi (…) împreună vom putea face faţă provocărilor pe care niciuna din ţările noastre nu le poate înfrunta singură”.

Următorul summit al NATO „se va ţine la Bruxelles în cursul anului” şi „liderii vor lua decizii pentru a face Alianţa noastră şi mai puternică”, a precizat Jens Stoltenberg.

Data summitului va depinde de rezultatele în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 în Europa. 

Discuţia cu preşedintele Biden s-a concentrat asupra „diverselor provocări cu care se confruntă aliaţii NATO, cum ar fi lupta împotriva terorismului internaţional, în special în Afganistan şi Irak, relaţiile cu Rusia şi implicaţiile pentru securitate ale ascensiunii Chinei”.

Aceste provocări în materie de securitate necesită „menţinerea impulsului pentru creşterea cheltuielilor de apărare, pentru a asigura securitatea naţiunilor noastre într-o lume imprevizibilă”, a adăugat Stoltenberg.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a propus preşedintelui american să organizeze pentru el o întâlnire specială cu toţi liderii UE.

Instituţiile europene au, ca şi NATO, sediul la Bruxelles şi ideea este de a organiza aceste două reuniuni în acelaşi timp, a precizat o sursă diplomatică.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite