NATO și UE sprijină Madridul în criza catalană. România îşi reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei

NATO şi Uniunea Europeană au avut mesaje clare de sprijin pentru guvernul de la Madrid. Alianţa Nord Atlantică spune despre Catalonia că reprezintă o problemă internă care trebuie rezolvată de Spania în cadrul ordinii constituţionale. Iar Uniunea Europeană a anunţat răspicat că nu va recunoaşte independenţa Cataloniei. România respinge ferm declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

28 Octombrie 2017, 15:08 (actualizat 28 Octombrie 2017, 15:54) Știrile TVR |

România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei şi respinge irevocabil "declaraţia unilaterală de independenţa" a Cataloniei.

MAE mai precizează că situația generala din Catalonia ține de ordinea internă din Spania și speră că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituționale din acest stat.

Reacția României se integrează liniei generale exprimate de NATO și UE: Spania este un aliat angajat, care contribuie la securitatea comună și trebuie să rămână unită.

Germania a anunțat că nu recunoaște declaraţia de independenţă adoptată de parlamentul regional catalan, iar preşedintele Frantei a spus căsingurul interlocutor din Spania este premierul Mariano Rajoy.

Jean Claude  Juncker, preşedintele Comisiei Europene: "Nu ne vom amesteca în această dezbatere hispano-spaniolă, dar nu aş dori ca UE să fie compusă din 95 de state. Trebuie să evităm fisurile, pentru că avem destulee fragmentări şi fracturi şi nu mai avem nevoie de altele."

Statele Unite adoptă aceeași poziție fermă - sprijin pentru guvernul de la Madrid.

Sprijin pentru Madrid a venit și de la Londra, în pofida divergențelor cu Spania pe tema Gibraltarului, în contextul Brexitului. Marea Britanie a anunțat că NU recunoaște declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei.

Principalele televiziuni publice din Europa au alocat spații ample subiectului. Iar cotidianul spaniol El Pais a avut o ediție specială despre implicațiile a ceea ce consideră a fi cea mai gravă criză politică din ultimele 4 decenii.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI