NATO își intensifică acțiunile de contracarare a atacurilor informaționale în contextul pandemiei și al apropiatelor alegeri prezidențiale din SUA

Secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a anunțat că problema atacurilor informaționale este analizată la nivel global, întrucât infiltrarea rețelelor de socializare reprezintă o vulnerabilitate pentru democrațiile occidentale.

22 Iunie 2020, 20:48 (actualizat 22 Iunie 2020, 22:28) Știrile TVR |
NATO luptă pe toate fronturile
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De la începutul crizei sanitare, Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică sunt în mod constant țintele unor campanii de știri false și de manipulare menite să slăbească susținerea de care se bucură în rândul oamenilor.

Potrivit unui expert în războiul informațional, situația a ajuns atât de serioasă, încât ținte ale manipulărilor au fost chiar militari. Analiștii NATO au realizat un experiment prin care, "cu ajutorul a câtorva pagini, grupuri închise, plus o aplicație - toate create în patru săptămâni la un cost de doar 60 de dolari - experții au putut identifica 150 de militari, locația a mai multor batalioane, au monitorizat mișcarea trupelor și au reușit să-i influențeze pe unii participanți la exercițiul militar să divulge secrete și să părăsească unitatea militară." (Dr. Nicolae Ţîbrigan, expert al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică - sursa: Hotnews.ro).

Specialiștii NATO au constatat după o lună de la semnalarea conturilor false că 80% dintre acestea nu fuseseră încă înlăturate de pe rețelele de socializare.

Lucian Pîrvoiu, jurnalist TVR:

- Comisia Europeană chiar a dezavuat acțiuni neprietenoase venite dinspre Rusia și dinspre China prin aceste rețele de socializare care pot fi în același timp, se dovedește, o putere, dar și o mare vulnerabilitate a lumii libere. Ce poate să facă Alianța pentru a lupta mai cu efect împotriva acestor acțiuni neprietenoase?

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO:

- E o discuție cu privire la big tech și la  aceste rețele de socializare, pentru că există o conversație la nivel de UE, la nivel de Congres american, care a început, cu privire la modul în care aceste rețele să nu poată fi folosite practic în impunitate atunci când, din motive comerciale, pot permite găzduirea unor astfel de situații.

NATO și Uniunea Europeană cooperează în lupta împotriva atacurilor informaționale. În timp ce Comisia Europeană a dezvoltat o unitate specială, care dezavuează știrile false, Alianța Nord-Atlantică pune la dispoziția statelor membre, 24 de ore din 24, o echipă de reacție rapidă în fața atacurilor informatice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI