NATO desfășoară un exercițiu în Europa prin care își verifică arsenalul nuclear. 60 de avioane vor survola cerul

17 octombrie 2022, 16:31

Exercițiul Steadfast Noon se va desfășura în Belgia și Marea Britanie. În jur de 60 de avioane aliate vor survola până la finalul lunii vestul Europei și Marea Nordului. Americanii au trimis în Europa bombardiere B-52 care vor zbura alături de avioane F-16 și F-35 care pot lansa bombe nucleare tactice. NATO a transmis clar că aparatele nu vor avea muniție reală.

Avioanele aliate vor simula lansarea unor bombe nucleare tactice americane B 61. Potrivit unor estimări, SUA au în 6 baze din cinci țări europene în jur de 100-150 de astfel de bombe. B-61 are aproape 4 metri lungime, peste 320 de kg și costă 28 de milioane de dolari. Tot în această perioadă și Rusia va începe un exercițiu cu forțele nucleare strategice. Și acesta a fost planificat de multă vreme.

Din zecile de avioane care vor participa la manevrele NATO din această luna, nu toate vor avea capacitatea de a lansa bombe nucleare tactice. Pe lângă bombardiere și avioane de vânătoare, la exercițiu vor lua parte și mai multe aeronave cisternă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite