NATO a prevăzut 2,4 miliarde de euro pentru susținerea militară a Ucrainei. Stoltenberg, vizită neașteptată la Kiev: Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată

29 septembrie 2023, 07:46

Pe front luptele continua cu înverșunare, iar, în timpul nopții, forțele ruse bombardează obiective din Harkov, Odesa și alte orașe ucrainene.

Ieri preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat o lege care stabileşte că data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial că „Ziua reunificării” cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Kremlin acum un an.

Într-o vizita neașteptată la Kiev, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că alianță a prevăzut 2,4 miliarde de euro pentru susținerea militară a Ucrainei. Un miliard de euro sunt prevăzuți pentru muniții iar alte sume pentru completarea rezervelor statelor membre. Există deja contracte ferme în valoare de un miliard de euro.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Azi, forţele voastre înaintează. Sunt lupte încrâncenate dar câştigă teren treptat. Fiecare metru pe care forţele ucrainene îl câştigă este un metru pe care Rusia îl pierde. Ucrainenii luptă pentru familiile lor, pentru viitorul lor şi pentru libertatea lor. Moscova luptă pentru iluzii imperialiste. Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată.

Stoltenberg a condamnat și loviturile aeriene ale Rusiei în apropierea unui stat membru al NATO, România. El a spus că nu există dovezi că loviturile cu drone ar fi fost îndreptate împotriva României dar le- a definit ca destabilizatoare.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Facem tot ce putem pentru că Ucraina să-şi protejeze teritoriul şi pe toţi aliaţii NATO şi încercăm să obţinem victoria în acest război pe care Rusia l-a început şi trebuie să asigurăm pacea pe termen lung şi securitatea noastră.

Luptele continuă cu înverșunare atât în Doneţk cât şi în Zaporojie. Forțele ucrainene înaintează încet dar ferm și căștigă teren. Rusia nu renunță la bombardarea orașelor ucrainene.

Azi-noapte au fost lovite, printre altele, Harkov și Zaporojie. A fost lovită și o centrală din sud care produce căldură și electricitate.

Kievul a anunțat că va retrage plângerile la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Ungariei, Poloniei și Slovaciei dar doar dacă cele trei țări se vor abgaja să nu mai interzică importurile de grâne ucrainene în viitor. Kievul va pune capăt războiului grânelor când va primi aceste garanții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite