EXCLUSIV

NATO are un sediu nou. Imagini din clădirea ultramodernă, sută la sută ecologică, care imită o strângere de mână

Alianţa Nord atlantică se mută în casă nouă. După jumătate de secol petrecut în actualul sediu, NATO se mută peste drum, într-o clădire ultramodernă, care a costat peste un miliard de euro. Corespondentul nostru la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu, a fost acolo şi ne arată, în premieră, locul în care se vor întâlni aliaţii de acum încolo.

23 Aprilie 2018, 21:46 (actualizat 23 Aprilie 2018, 22:06) Știrile TVR |
NATO are un sediu nou
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vechiul cartier general al NATO datează din 1967, când Alianța avea doar 15 membri. În prezent, numărul acestora este de 29 și extinderea va continua. Prin urmare, spațiul a devenit insuficient între timp și s-a impus construirea unui nou cartier general, în locul celui care a făcut istorie timp de 50 de ani.

Construcția noii clădiri a început în 2008 pe un teren chiar vizavi de actualul sediu, o fostă bază aeriană a statului belgian.

Deși inaugurarea simbolică a avut loc anul trecut, mutarea efectivă a început în 2018, din motive de securitate.

Rose Gottemoeller, adjunct al secretarului general NATO: Era foarte important să instalăm corect reţelele IT, de aceea ne-a luat ceva mai mult timp, pentru a verifica dacă sistemul IT este corect.

Noua clădire, o adevărată fortăreață, e compusă din mai multe corpuri care imită o strângere de mână, semn al cooperării și unității.

Cartierul general este și o minune a tehnicii, sută la sută ecologică, pe care un american de origine română, Bogdan Lăzăroaie, o cunoaște până în cele mai mici detalii.

Bogdan Lăzăroaie, directorul biroului de tranziţie pentru noul cartier general: Este o clădire încălzită și răcită pasiv, în care sunt senzori de detecție de prezență care pornesc și închid luminile, recaptează căldura generată de camerele în care sunt centrele de date.

În plus, clădirea este absolut transparentă, fiind compusă din nu mai puțin de 72 de mii de metri pătrați de pereți din sticlă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI