NATO are primele drone de supraveghere de la mare altitudine. România participă la acest program al Alianței

Eveniment special la o bază militară din Italia. Au fost recepționate primele drone NATO de înaltă altitudine. Aparatele fac parte dintr-un program NATO de supraveghere terestră la care participă și România.

19 Ianuarie 2020, 17:49 (actualizat 19 Ianuarie 2020, 19:53) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
NATO are primele drone de supraveghere de la mare altitudine"

Sunt două aparate fără pilot Global Hawk, produse de americani pentru NATO. Sistemul va avea în total 5 drone și stații de comandă și control terestre.

Alianța va asigura operarea și întreținerea lor în numele statelor membre.

Drona militară costă peste 200 de milioane de dolari. Are o autonomie de 30 de ore și este operată de la sol de 3 oameni.

Philip Stewart, general de brigadă, comandant al dronei NATO: Drona face o fotografie şi, în câteva secunde, este trimisă unei baze şi procesată acolo de experţi. În câteva minute fotografia analizată este trimisă celor 29 de naţiuni.

Drona NATO este dotată cu radare și senzori optici care permit monitorizarea țintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.

Spre exemplu, o bicicletă poate fi supravegheată pe timp de noapte, de la zeci de km.

Avionul fără pilot va oferi țărilor membre un sistem de supraveghere în timp real, cu rază lungă de acțiune. Misiunile nu sunt doar militare.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Aceste drone ne ajută să înţelegem mai bine ce se întâmplă la frontierele noastre. Sprijină misiunile noastre de combatere a terorismului şi reprezintă un instrument valoros în abordarea consecinţelor dezastrelor naturale.

Sistemul va fi folosit pentru a sprijini o serie de misiuni, precum protecția trupelor terestre și a civililor, siguranța maritimă și asistența umanitară.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI