NATO: Aliaţii vor semna marţi protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei

NATO Alianţa Nord-Atlantică
NATO Alianţa Nord-Atlantică
4 iulie 2022, 17:26

„Aliaţii vor semna marţi protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei”, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: „Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile”.

Armatele suedeză și finlandeză sunt un mare plus pentru NATO, susţin analiştii militari. Cele două ţări colaborează de multă vreme cu Alianţa Nord-Atlantică, iar trupele lor sunt antrenate și dotate la standardele cele mai înalte.

La Summitul de la Madrid, de săptămâna trecută, după ce Turcia și-a dat acordul, cele două țări au fost invitate oficial să intre în cea mai mare alianţă politico-militară a lumii.

Turcia a anunţat în luna mai blocarea candidaturilor la NATO ale Finlandei şi Suediei. Turcia acuza mai ales Suedia că găzduieşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îi consideră „organizaţie teroristă”. Turcia mai denunţa şi prezenţa unor adepţi ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care îl suspectează de orchestrarea tentativei de puci din iulie 2016.

Marţi, la Madrid, înaintea summitului NATO, Erdogan a avut o discuţie de mai multe ore pe această temă cu omologul său finlandez Sauli Niinisto şi cu premierul suedez Magdalena Andersson.

„Turcia a obţinut ceea ce dorea”, şi anume „deplina cooperare” a Suediei şi Finlandei în lupta contra terorismului, anunța atunci cu satisfacţie preşedinţia turcă într-un comunicat.

Aderarea la NATO este o decizie istorică pentru cele două ţări nordice, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

După intrarea celor două țări, NATO va număra 32 de membri și va proteja peste 960 de milioane de oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă