NATO | Premierul suedez Ulf Kristersson: Probabilitatea ca Finlanda să adere înaintea Suediei a crescut

Sediul NATO
Sediul NATO
14 martie 2023, 12:33

”În ultimele săptămâni a crescut probabilitatea ca acest lucru să se întâmple”, a spus Kristersson într-o conferinţă de presă la Stockholm înainte de plecarea într-o vizită în Germania.

”În cele din urmă, nu se pune problema dacă Suedia devine membră a NATO, ci când”, a adăugat şeful executivului suedez.

Atât Finlanda, cât şi Suedia se pregătesc pentru a deveni membre ale NATO şi au solicitat oficial acest lucru în mai 2022, după începerea invaziei ruse în Ucraina, punând astfel capăt deceniilor de neutralitate.

Candidaturile celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică sunt blocate însă de Ankara. Între altele, Turcia reproşează Suediei că adăposteşte militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi califică drept ”terorişti”, în special membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Discuţiile au fost reluate săptămâna trecută la Bruxelles.

Ankara a declarat clar că obiecţiile sale sunt mai mari în cazul Suediei decât în cel al Finlandei, iar Ulf Kristersson a spus că poziţia Turciei în această privinţă nu s-a modificat, ceea ce ar însemna că cele două ţări nordice ar putea să adere separat la NATO dacă preferă acest lucru.

În urmă cu două săptămâni, parlamentul de la Helsinki a adoptat cu o majoritate zdrobitoare proiectul de lege care deschide calea pentru aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

Deputaţii finlandezi au aprobat, cu 184 de voturi pentru şi şapte împotrivă, o lege care permite intrarea ţării în NATO.

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă