NASA va "bombarda" un asteroid îndepărtat pentru a-i devia traiectoria

NASA lansează azi unul din cele mai ambițioase proiecte. DART este acronimul pentru Testul Dublu de Redirecționare a Asteroizilor. Robotul spațial se va ciocni în mod intenționat de un asteroid pentru a-i devia traiectoria.

24 Noiembrie 2021, 08:41 (actualizat 24 Noiembrie 2021, 08:42) Știrile TVR |

Misiunea va dura zece luni. Naveta va lovi o mică lună denumită Dimorphos, care orbitează în jurul asteroidului Didymos.

Impactul va devia ușor traiectoria lui Dimorphos care se află la 10 milioane de kilometri de Pământ și nu amenință planeta noastră.

Misiunea noastră este să lovim un asteroid cu o viteză de 20.000 de kilometri la oră. Este dificil. Este greu. Am lucrat din greu pentru a proiecta o misiune care va lovi un sistem de asteroizi. Avem, aşa cum vedeţi în grafic, doi asteroizi. Cel mare are 760 de metri în diametru, al doilea este mai mic. Obiectivul nostru este cel mai mic, a explicat Ed Rrynolds, manager de proiect DART.

NASA și partenerii vor utiliza sateliții și telescoapele terestre pentru a monitoriza deplasarea și traiectoria lui DART, dar și efectul impactului asupra lui Dimorphos.

NASA pregătește astfel apărarea Pământului de asteroizii care ar putea avea o traiectorie spre Terra.

Agenția Spațială Nord-Americană va utiliza datele colectate pentru a analiza eficiența impactului cinetic ca strategie de apărare a Pământului de posibilii asteroizi amenințători.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI