NASA începe o nouă misiune pe Marte. Sonda InSight va studia interiorul planetei roșii

5 mai 2018, 18:15

Cercetătorii de la laboratorul NASA din California fac ultimele pregătiri în vederea lansării misiunii sondei InSight. Aceasta ar trebui să aibă loc astăzi, dacă vremea va fi favorabilă, și va reprezenta prima misiune interplanetara care se lanseaza de pe coasta de vest a SUA si va fi vizibila locuitorilor din Santa Barbara.

Sonda InSight ar trebui sa aterizeze pe suprafata planetei Marte in luna noiembrie.

Bruce Banerdt, cercetător principal InSight: „Principala misiune InSight este să cartografieze interiorul planetei Marte. Ştim multe despre suprafaţă, despre atmosferă şi chiar ionosferă dar nu avem informaţii despre ce se întâmplă la un kilometru adâncime. Aceasta va fi prim misiune pe Marte ce are ca scop analizarea interiorului planetei.”

Tom Hoffman, managerul proiectului InSight: „Ştim că Pământul este locuibil, şi ştim că Marte nu este. Poate vom afla lucruri despre structura planetei Marte comparativ cu cea a Pământului care să ne ajute să înţelegem diferenţele.”

Activitatea sondei InSight va avea trei componenete: un siesmometru va măsura activitatea tectonică pentru a determina felul în care sunt dispuse straturile de rocă; prin unde radio va încerca să afle mărimea și compoziția nucleului planetei Marte, iar un braț mobil va fora până la 5 metri în interior pentru a aduna informații despre căldura planetei și cât de repede ajunge la suprafață.

Înainte de a începe treaba, sonda InSight trebuie să ajungă pe Marte care nu este o destinație facilă. Doar 40% din toate misiunile lansate vreodată de toate agențiile spațiale au ajuns pe planeta roșie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite