NASA anunţă descoperirea unui sistem cu 7 planete asemănătoare Terrei. Cel puţin una ar putea adăposti viaţă

22 februarie 2017, 20:15

NASA a descoperit un nou sistem format din planete care seamănă cu Pământul şi care ar putea adăposti viaţă, anunţă site-urile internaţionale de ştiri. Este vorba de 7 planete care gravitează în jurul unei stele mici, numite Trappist-1, care se află la 40 de ani lumină de Terra, cam 235 de trilioane de mile.

Thomas Zurbuchen, administrator asociat NASA: „Ceea ce avem de fapt este un mare pas înainte spre aflarea răspunsului aflat în inima multor filosofi, când medităm despre fiinţa noastră, şi care, în esenţă, este: Suntem singuri în Univers?”

„Este pentru prima dată când găsim atât de multe planete de acest tip în jurul aceleiaşi stele”, subliniază pentru The New York Times Michael Gillon, astronom la Universitatea din Liège, Belgia, conducătorul unei echipe internaţionale de experţi care ţin sub observaţie steaua Trappist-1.

Specialiştii NASA spun că distanţa până la sistemul lui Trappist-1 este destul de mică şi, în mod fericit, orientarea orbitelor celor 7 planete permite studierea lor în detaliu.

Cercetătorii cred că TRAPPIST-1f este cel mai viabil candidat pentru a adăposti viaţa. Este un pic mai răcoroasă decât Pământul, dar ar putea fi potrivită dacă ar avea atmosferă cu suficiente gaze cu efect de seră.

(w620) Sistemul T

Una sau mai multe planete din acest sistem ar putea avea temperatura potrivită pentru a deţine apă în oceane, spun astronomii, bazându-se pe distanţa până la steaua în jurul căreia gravitează. Pe baza unor modele climatice preliminare, cercetătorii au emis ipoteza că primele 3 planete cele mai apropiate de stea ar putea avea temperaturi prea ridicate pentru a adăposti apă. Cea mai îndepărtată de stea, TRAPPIST-1h, este situată la o distanţă prea mare şi este prea rece pentru a avea apă. Investigaţiile continuă însă.

„Cred că am făcut un pas uriaş spre a afla dacă există viaţă extraterestră sau nu. Se poate să aflăm dacă viaţa a reuşit să se dezvolte şi să emită gaze similare celor care se află pe Pământ” – a spus astronomul Amaury H.M.J. Triaud, membru al echipei de cercetare.

(w620) 3. Sistemu

Steaua TRAPPIST-1 are jumătate din temperatura Soarelui şi o zecime din masa acestuia. Are o culoare roşietică şi este puţin mai mare decât Jupiter.

Cercetătorii au folosit un telescop numit TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope) pentru a observa steaua şi schimbările în strălucirea ei. Echipa a detectat umbre ca nişte mici eclipse care întrerupeau periodic modelul fix de strălucire. Acestea erau de fapt tranziţiile corpurilor din jur. Umbrele indicau planete, iar observaţiile ulterioare le-au confirmat prezenţa.

Luând în calcul luminozitatea din jur, în iulie, echipa de cercetători a putut să stabilească faptul că două dintre cele mai apropiate planete aveau atmosferă mai compactă, comparabilă cu învelişul gazos de pe Pământ, Venus şi Marte.

Pornind de la planeta situată cel mai aproape de stea spre exterior, fiecare corp are o orbită care poate fi parcursă de la o zi şi jumătate până la 13 zile pământene. Circulaţia pe orbita celei mai îndepărtate planete este încă necunoscută.

De pe suprafaţa unei planete am primi de 200 de ori mai puţină lumină decât de la Soare, dar suficientă energie pentru căldură.

Telescoape precum Hubble Space Telescope vor fi capabile să analizeze unele dintre moleculele atmosferei planetare de pe noul sistem.

„Planetele de pe Trappist-1 fac iminentă căutarea vieţii în galaxie”, a spus Sara Seager, astronom la Massachusetts Institute of Technology.

Una dintre planete se numeşte Proxima B şi se află la cea mai mică distanţă de sistemul nostru solar, anunţă Telejurnalul.

ORA 20.15 NASA anunţă în acest moment noi descoperiri despre planetele care orbitează alte stele în afară de  Soare.

Evenimentul are loc în Washington DC şi poate fi vizionat live pe NASA TV, notează IFL Science.

Mai mulţi experţi iau parte la conferinţă, inclusiv autorul descoperirii, Michael Gillon, de la Universitatea din Liege (Belgia), şi dr. Sara Seager, un renumit cercetător al planetelor din cadrul MIT.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite