NASA a prezentat echipajul următoarei misiuni spre Lună

NASA a prezentat echipajul următoarei misiuni spațiale către Lună. Pentru prima oară în istorie, o misiune selenară include o femeie și un bărbat de culoare. Misiunea Artemis 2 va face un zbor în jurul Lunii pentru a pregăti o nouă aselenizare programată spre sfârşitul acestui deceniu.

04 Aprilie 2023, 12:20 (actualizat 04 Aprilie 2023, 15:02) Știrile TVR |

Echipajul viitoarei misiuni spre Lună, prima după mai bine de 50 de ani, a fost prezentat lumii în cadrul unei ceremonii organizate la centrul de comandă NASA din Houston Texas.

Joe Acaba, astronaut şef NASA: Ne-am adunat astăzi aici că să prezentăm lumii echipajul Artemis II. Patru nume, patru exploratori, patru prieteni care au răspuns apelului să zboare de pe Pământ şi să deschidă calea în jurul Lunii.

În premieră echipajul Artemis II include o femeie și un astronaut de culoare. Christina Koch este inginer în vârstă de 44 de ani și deține recordul pentru cea mai lungă perioad continuă petrecută de o femeie în spațiu, unde a stat 328 de zile.

Christina Koch, astronaut: Este o onoare să mă aflu aici. Vreau să mulţumesc familiilor noastre, celor care au făcut posibil aces moment, colegilor şi conducerii.

Echipajul îl mai include pe aviatorul afro-american Victor Glover, canadianul Jeremy Hansen, care cu această misiune va face prima ieșire în spațiu și comandatul misiunii Artemis II, americanul Reid Wiseman.

Reid Wiseman, comandantul misiunii Artemis II: Vreau să mulţumesc echipei NASA şi partenerilor noştri din industrie. Mulţumim Agenţiei Spaţiale Canadiene şi tuturor celor din Europa care lucrează la această misiune. Sunt oameni la Airbus care lucrează la modulul european. Este un efort global, Artemis II, care se va extinde şi mai mult cu Artemis III şi pe măsură ce se implică tot mai companii private.

Misiunea Artemis II va avea loc anul viitor sau în 2025 și va presupune o călătorie în jurul Lunii, fără să includă aselenizarea. Este de fapt o misiune de pregătire a revenirii astronauților pe suprafața selenară, similară cu cea efectuată în 1968 de echipajul Apollo 8 și care a prefațat primii pași ai omului pe Lună un an mai târziu. O repetare a acelei reușite este estimată spre sfârșitul acestui deceniu.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 25°C
IASI 23°C 21°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 23°C 23°C
CRAIOVA 24°C 23°C
BRASOV 20°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI