NASA, la 60 de ani. Agenția spațială americană, de la prima aselenizare, până la telescopul Hubble

Se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea Agenţiei Spaţiale Americane, NASA. Șase decenii în care a reuşit să organizeze prima aselenizare, a explorat planeta Marte, a revoluţionat astronomia, prin lansarea telescopului spaţial Hubble, şi a lansat sateliţi care monitorizează schimbările climaterice ale Terrei.

29 Iulie 2018, 13:55 (actualizat 29 Iulie 2018, 16:01) |
NASA la 60 de ani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În cei 60 de ani de existență, NASA are un palmares științific și tehnologic fără egal. Pe lângă aselenizarea reușită de Apollo și de alte șase misiuni, în cadrul cărora 12 americani au atins solul lunar în perioada 1969 - 1972, NASA, prin sondele sale robotizate lansate în spațiu, a cercetat toate planetele sistemului nostru solar.

JIM BRIDENSTINE, administrator NASA: "NASA e o deschizătoare de drumuri și astfel ne-a transformat viețile. Felul cum comunicăm, navigăm, producem hrană, energie sau înţelegem planeta; toate acestea sunt la dispoziţia noastră datorită drumului deschis de NASA".

Misiunea Apollo rămâne cea cu impactul cel mai mare asupra omenirii, datorită imaginii Terrei, văzută pentru prima oară de pe Lună. Planeta albastră, suspendată în spațiu, fragilă, fără frontiere. O imagine care, cel puțin la nivelul anilor 60-70, a schimbat radical percepția omenirii despre Pământ.

După încheierea acestui program, apărut în replică la provocarea Uniunii Sovietice care lansase primul satelit artificial în spațiu în 1957, americanii și sovieticii au experimentat prima lor colaborare în acest domeniu. A culminat în 1975 cu joncțiunea realizată pe orbita terestră a capsulelor Apollo și Soyuz. A fost primul pas spre ceea ce astăzi știm sub numele de Stație Spațială Internațională construită acum 35 de ani.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SCI-TECH
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 7°C 10°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 9°C 11°C
BRASOV 9°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI