Nancy Pelosi, în Washington Post: În fața agresiunii accelerate a Partidului Comunist Chinez, vizita noastră este o declarație că America este alături de Taiwan. Lumea se confruntă cu alegerea între autocrație și democrație

Nancy Pelosi și președinta taiwaneză Tsai Ing-wen
Nancy Pelosi și președinta taiwaneză Tsai Ing-wen
3 august 2022, 11:45

În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu majoritate covârșitoare – iar președintele Jimmy Carter a semnat legea – Legea relațiilor cu Taiwan, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe a SUA în Asia Pacific.

Legea relațiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care va înflori rapid într-un parteneriat cheie. A încurajat o prietenie profundă înrădăcinată în interese și valori comune: autodeterminare și autoguvernare, democrație și libertate, demnitate umană și drepturile omului.

Statele Unite au făcut un jurământ solemn să sprijine apărarea Taiwanului: „să ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice… o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite”.

Astăzi, America trebuie să-și amintească acel jurământ. Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă a rezistenței. Taiwan este un lider în guvernare: în prezent, în abordarea pandemiei de Covid-19 și în susținerea conservării mediului și a acțiunii climatice. Este un lider în pace, securitate și dinamism economic: cu spirit antreprenorial, cultură a inovației și pricepere tehnologică, demne de invidia întregii lumi.

Cu toate acestea, în mod tulburător, această democrație vibrantă și robustă – numită una dintre cele mai libere din lume de către Freedom House și condusă cu mândrie de o femeie, președinta Tsai Ing-wen – este amenințată.

În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile cu Taiwanul. Republica Populară Chineză (RPC) a intensificat patrulele de bombardiere, avioane de luptă și avioane de supraveghere în apropierea și chiar deasupra zonei de apărare aeriană a Taiwanului, ducând Departamentul de Apărare al SUA la concluzia că armata Chinei „se pregătește probabil pentru o situație de unificare a Taiwanului cu RPC prin forță.”

RPC a dus lupta și în spațiul cibernetic, lansând zilnic zeci de atacuri împotriva agențiilor guvernamentale din Taiwan. În același timp, Beijingul presează Taiwanul din punct de vedere economic, presând corporațiile globale să întrerupă legăturile cu insula, intimidând țările care cooperează cu Taiwanul și reprimând turismul dinspre RPC.

În fața agresiunii accelerate a Partidului Comunist Chinez (PCC), vizita delegației noastre din Congres ar trebui văzută ca o declarație fără echivoc că America este alături de Taiwan, partenerul nostru democratic, în timp ce se apără pe sine și își apără libertatea.

Vizita noastră – una dintre multele delegații ale Congresului pe insulă – nu contrazice în niciun caz politica de lungă durată a unei singure Chine, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de comunicatele comune SUA-China și de cele Șase Asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de schimbare a status quo-ului.

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Pacific – incluzând Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia – axată pe securitate reciprocă, parteneriat economic și guvernare democratică. Discuțiile noastre cu partenerii noștri din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru insulă și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând – nu numai pentru cele 23 de milioane de locuitori ai insulei, ci și pentru milioane de alți oprimați și amenințați de RPC.

Acum treizeci de ani, am călătorit într-o delegație bipartizană a Congresului în China, unde, în Piața Tiananmen, am desfășurat un banner alb-negru pe care scria „Celor care au murit pentru democrație în China”. Poliția în uniformă ne-a urmărit când ieșeam din piață. De atunci, istoricul abisal al Beijingului în domeniul drepturilor omului și nerespectarea statului de drept continuă, în timp ce președintele Xi Jinping își întărește puterea.

Reprimarea brutală de către Partidul Comunist Chinez a libertăților politice și a drepturilor omului din Hong Kong –  arestarea chiar a cardinalului catolic Joseph Zen –  aruncă promisiunile „o țară, două sisteme” la coșul de gunoi. În Tibet, PCC a condus mult timp o campanie de eradicare a limbii, culturii, religiei și identității poporului tibetan. În Xinjiang, Beijingul comite genocid împotriva uigurilor musulmani și a altor minorități. Și pe tot continentul, PCC continuă să țintească și să aresteze activiști, lideri ai libertății religioase și pe alții care îndrăznesc să sfideze regimul.

Nu putem sta pe loc în timp ce PCC a trecut la  amenințarea Taiwanului și a democrației înseși.

Într-adevăr, facem această călătorie într-un moment în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație. Pe măsură ce Rusia își poartă războiul premeditat și ilegal împotriva Ucrainei, ucigând mii de nevinovați – chiar și copii – este esențial ca America și aliații noștri să arătăm clar că nu cedăm niciodată autocraților

Când am condus o delegație a Congresului la Kiev în aprilie – vizita la cel mai înalt nivel al SUA în națiunea asediată – i-am transmis președintelui Volodimir Zelenski că admir felul în care poporul său se apără și apără democrația, pentru Ucraina și pentru democrația din întreaga lume.

Călătorind în Taiwan, ne onorăm angajamentul față de democrație: reafirmând că libertățile Taiwanului – și ale tuturor democrațiilor – trebuie respectate.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă