Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a SUA, a ajuns la Taipei: „Vizita noastră onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”

2 august 2022, 08:06

UPDATE Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, a ajuns în Taiwan la bordul unui avion militar american, transmite Telejurnalul. Escala la Taipei a inflamat şi mai mult relaţiile dintre Statele Unite şi China. În timp ce aeronava în care se află numărul 3 de la Washington se apropia de Taipei, aparatele militare chineze survolau strâmtoarea care separă China continentală de Taiwan. Nancy Pelosi a fost întâmpinată pe aeroport de către ministrul taiwanez de externe și de ambasadorul american. Imediat după sosire, pe contul de Twitter al liderei americane a apărut un mesaj de susținere pentru Taiwan:

„Vizita delegaţiei noastre în Taiwan onorează determinarea de neclintit a Americii de a sprijini democraţia vibrantă a Taiwanului. Discuţiile cu conducerea taiwaneză reafirmă sprijinul nostru pentru partenerii noştri, de a promova interesele noastre comune, inclusiv a unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise.”

De asemenea, cea mai înaltă clădire din Taiwan, turnul Taipei 101, a fost iluminat cu mesajul: Mulțumim președintelui Pelosi! Bine ați venit în Taiwan!

Dacă taiwanezii au primit cu bucurie delegația americană, gestul politic al Washingtonului nu a fost privit bine de la Beijing.

CRISTIAN DIACONESCU, fost ministru de Externe: Nu anticipez reacţii violente militare dar, în orice caz, din punct de vedere retoric şi în ceea ce priveşte un anumit regim de sancţiuni pe care China l-a mai aplicat Taiwanului în legătură cu importurile de produse agricole de la 100 de companii din această entitate, pe care China o consideră parte indisolubilă a teritoriului şi a suveranităţii chineze, probabil că va face parte din reacţia Beijingului la această vizită.

Beijingul a avertizat în repetate rânduri că o astfel de vizită este una deosebit de sensibilă și că Statele Unite vor plăti prețul unei astfel de acțiuni.

ZHANG JUN, ambasadorul Chinei la ONU: În mod cert, o astfel de vizită subminează principiul “O singură Chină”, subminează suveranitatea Chinei şi integritatea sa teritorială şi, de asemenea, subminează pacea şi stabilitatea de-a lungul Strâmtorii Taiwan.

Deși vizita doamnei Pelosi nu este susținută oficial de administrația de la Casa Albă, guvernul Statelor Unite a subliniat că nu are cum să împiedice astfel de activități ale membrilor Congresului. Pelosi este oficialul american cu cel mai înalt rang care vizitează Taiwanul, în ultimii 25 de ani.

UPDATE China a anunţat marţi că armata sa va lansa ”manevre militare ţintite”, ca răspuns la vizita pe care a început-o în Taiwan preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi

UPDATE Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi în Taiwan cu un mesaj clar la adresa Chinei, afirmând că angajamentul american faţă de un Taiwan democratic este mai important ca niciodată, în timp ce MAE chinez a protestat afirmând că această vizită afectează serios pacea şi stabilitatea în zona Strâmtorii Taiwan, scrie Reuters.

”Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi într-o declaraţie, după ce a aterizat la Taipei.

”Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a adăugat ea.

Pelosi a fost primită împreună cu delegaţia sa pe aeroportul din Taipei de ministrul de externe taiwanez Joseph Wu şi de reprezentanta SUA în Taiwan, Sandra Oudkirk. Ea va avea miercuri întrevederi cu oficiali taiwanezi.

UPDATE Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a comentat evenimentul, la Ora de Știri:

UPDATE Sosirea lui Nancy Pelosi în zonă a urcat la cote maxime tensiunile chino-americane, transmite Ora de Știri.

Avioanele chineze au patrulat în preajma Strâmtorii Taiwan, în timp ce avionul în care se afla Nancy Pelosi se apropia de Taipei. De asemenea, patru vase de război americane, între care și portavionul Ronald Reagan, se aflau în stare de alertă, în largul Taiwanului. Recent, președintele Joe Biden a spus că Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea altui stat. Agențiile de presă precizează că liderul Camerei Reprezentanților se va deplasa direct la hotel, urmând ca mâine să aibă întrevederi cu oficialii taiwanezi.

Pelosi a sosit în Taiwan după ce a plecat din Malayesia, iar aparatul său a făcut un ocol larg pentru a evita zona în care acționează marina militară chineză în Marea Chinei de Sud. Potrivit presei internaționale, aparatul de zbor a survolat arhipelagul Filipinelor și s-a apropiat de Taiwan dinspre sud, unde există o puternică forță navală americană.

UPDATE Avionul în care se află Nancy Pelosi a aterizat la Taipei.

UPDATE Localnici din Taipei s-au strâns lângă aeroportul Songshan pentru a o întâmpina pe Nancy Pelosi, transmite Nexta TV

 

 

UPDATE Avioane de război chineze au zburat astăzi pe linia care desparte strâmtoarea Taiwan, cu puțin timp înainte de sosirea preconizată la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, anunță BBC News.

UPDATE Avionul american care a zburat cu Nancy Pelosi în Malaezia a fost văzut traversând Filipine, fără să facă vreo solicitare de aterizare, transmite Reuters.

UPDATE Taiwanul se pregătește de o demonstrație de forță din partea Beijingului, pe fondul informațiilor privind sosirea președintelui Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, la Taipei.

 

Nancy Pelosi, al treilea oficial american ca importanță, după președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris, este un critic tradițional al Chinei și își anunțase intenția de a vizita Taiwanul încă din luna aprilie. Ea și-a amânat pentru luna aceasta turneul în Asia, după ce s-a infectat cu Covid.

Surse citate de Reuters afirmă că Nancy Pelosi ar avea programate pentru miercuri majoritatea întrevederilor din Taiwan, inclusiv cu președintele acestei țări.

Beijingul a avertizat în repetate rânduri că o astfel de vizită este una deosebit de sensibilă și că Statele Unite vor plăti prețul unei astfel de acțiuni.

ZHANG JUN, ambasadorul Chinei la ONU: În mod cert, o astfel de vizită subminează principiul `O singură Chină`, subminează suveranitatea Chinei şi integritatea sa teritorială şi, de asemenea, subminează pacea şi stabilitatea de-a lungul Strâmtorii Taiwan.

Pelosi a început ieri turneul sau asiatic, în Singapore, astăzi a fost în Malaysia și urmează să viziteze Coreea de Sud și Japonia. Oficial, Taiwanul nu este pe lista întâlnirilor oficiale.

Deși vizita doamnei Pelosi nu este susținută oficial de administrația de la Casa Albă, guvernul Statelor Unite a subliniat că nu are cum să împiedice astfel de activități ale membrilor Congresului.

ANTHONY BLINKEN secretar de stat al SUA: Există foarte multe precedente, precedenţii preşedinţi (ai Camerei Reprezentanţilor) au vizitat Taiwanul, mulţi membri ai Congresului merg în Taiwan, inclusiv în acest an.

Recent, în Taiwan au avut loc exerciții de apărare civilă, pentru cazul în care țara ar fi atacată. Oamenii se pregătesc să intre cât mai repede într-un adăpost antiaerian și să acorde primul ajutor răniților. Capitala Taipei are peste 4.500 de astfel de adăposturi, cele mai multe fiind parcări subterane sau stații de metrou, în care pot intra 12 milioane de persoane.

UPDATE Vizita președintelui Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, în Taiwan este „provocatoare” și sporeşte tensiunile, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliştilor.

UPDATE China ar putea invada Taiwanul. Armata sa depășește forțele armate ale națiunii insulare, dar orice invazie ar fi probabil mai asemănătoare cu brutalele debarcări ale Aliaților din cel de-al Doilea Război Mondial în Normandia decât cu victoria rapidă a Operațiunii „Furtună în Deșert” din primul război din Golf, în 1991, scrie Fox News.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, a ajuns în Malaysia, una dintre etapele turneului său în Asia de Sud-Est. Pelosi a sugerat că va vizita Taiwanul, regiune considerată de China teritoriul său. Iar oficialii chinezi au reacționat vehement.

Casa Albă a avertizat că Beijingul ar putea recurge la provocări militare drept răspuns la eventuala escală a liderei Camerei Reprezentanților la Taipei.

Dacă va vizita insula, Pelosi ar fi primul lider important american care oprește în acest teritoriu, în ultimii 25 de ani.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, „are dreptul de a vizita Taiwanul”, a indicat luni Casa Albă, avertizând că Beijingul, iritat, „pare să se poziţioneze” pentru manevre militare în jurul insulei pe care o revendică, notează AFP.

Tensiunile dintre Statele Unite şi China s-au intensificat recent pe tema potenţialei vizite a lui Nancy Pelosi, care nu a fost confirmată, dar este anunţată pentru zilele următoare de presa americană.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor „are dreptul de a vizita Taiwanul”, a afirmat în faţa presei John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice.

El a insistat că „nu există niciun motiv ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană de lungă durată, o formă de criză”.

John Kirby a avertizat, de asemenea, că China „(pare) să se poziţioneze pentru a putea face un nou pas în zilele următoare”, care ar putea „include provocări militare, precum tiruri de rachete în strâmtoarea Taiwan sau în jurul Taiwanului” ori „importante incursiuni aeriene” în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.

Unele dintre aceste măsuri s-ar putea conforma „tendinţei îngrijorătoare” a Chinei de a face manevre în jurul insulei, dar altele „ar putea fi la o scară diferită”, a estimat John Kirby care a precizat că ultimele tiruri de rachete chineze în strâmtoarea Taiwan datează din anii 1990.

Nancy Pelosi, a doua în ordinea protocolară pentru succesiunea preşedintelui american după vicepreşedintă, a început luni la Singapore o serie de vizite în Asia.

Mai multe media taiwaneze şi străine au indicat luni că această vizită va avea loc, citând surse anonime. Potrivit Financial Times, Nancy Pelosi ar urma să se întâlnească miercuri la Taipei cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.

Preşedinta Camerei „va decide singură dacă va vizita sau nu Taiwanul”, a declarat Antony Blinken, aflat la sediul ONU de la New York, subliniind că Congresul american este dotat cu o putere independentă, ca şi executivul. „Această decizie îi aparţine”, a insistat şeful diplomaţiei SUA.

Potrivit lui John Kirby, Statele Unite „nu vor fi intimidate” şi îşi vor continua toate acţiunile în regiunea Asia-Pacific. El a adăugat că poziţia Washingtonului legată de Taiwanului nu s-a schimbat.

Statele Unite practică în privinţa Taiwanului o aşa-numită diplomaţie de „ambiguitate strategică”, constând în recunoaşterea unui singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând în acelaşi timp să ofere un sprijin decisiv, în special militar, Taipeiului.

„Nimic nu s-a schimbat, nimic nu s-a schimbat”, a afirmat John Kirby. „Ne opunem oricărei modificări a statu-quo-ului de ambele părţi. (…) Am declarat că nu susţinem independenţa Taiwanului”, a reamintit el de la Casa Albă.

John Kirby a mai precizat că Nancy Pelosi călătoreşte cu un avion militar şi că Washingtonul îi asigură securitatea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă