Președinta Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, a acuzat Azerbaidjanul pentru recenta reizbucnire a conflictului de la granița Armeniei. De asemenea, lidera democrată a oprit și la Memorialul victimelor genocidului comis de Turcia împotriva armenilor în 1915. Nancy Pelosi este cel mai înalt oficial american care vizitează Armenia după 1991, când această republică fostă sovietică și-a obținut independența.
Nancy Pelosi a depus o coroană de flori la Monumentul dedicat victimelor genocidului armean, în semn de solidaritate cu Armenia.
Este un semnal important transmis de liderul Camerei Reprezentanților, în condițiile în care Turcia neagă că ar fi comis genocidul.
De asemenea, Nancy Pelosi s-a poziționat de partea guvernului de la Erevan în conflictul armat de la granița cu Azerbaidjanul.
Nancy Pelosi, preşedinta Camerei reprezentanţilor: "Întrevederea noastră a avut, din nou, o importanţă deosebită pentru noi datorită discuţiilor de securitate ca urmare a atacurilor ilegale şi mortale ale Azerbaidjanului asupra teritoriului Armeniei. Condamnăm cu tărie aceste atacuri, noi şi delegaţia noastră, în numele Congresului, atacuri care ameninţă perspectivele unui atât de necesar acord de pace".
La rândul său, președintele Parlamentului de la Erevan a acuzat conducerea azeră că profită de conflictul din Ucraina pentru a ataca Armenia.
Alen Simonyan, preşedintele Parlamentului din Armenia: "Este evident că puterea politico-militară din Azerbaidjan profită de faptul că atenţia comunităţii internaţionale este concentrată pe Ucraina".
De cealaltă parte, puterea de la Baku susține că Armenia este responsabilă pentru reluarea conflictului dintre cele două state.
Lt. col. Anar Eyvazov, reprezentant al Ministerului azer al Apărării: "Au existat provocări ale forţelor armate ale Armeniei în direcţia regiunilor Lachin, Gadabay, Dashkasan şi Kalbajar de la graniţa de stat şi cazuri de bombardări ale poziţiilor armatei Azerbaidjanului pe teritoriul acestor regiuni".
Armenia a cerut sprijinul blocului militar de securitate din care face parte, condus de Rusia, și în care Azerbaidjanul nu este inclus. Însă răspunsul forței militare conduse de Rusia a fost sub așteptările Erevanului.
Anatoly Sidorov, şef de stat major al CSTO: "Încercăm să fim cât mai obiectivi posibil, lucrăm cu faptele. Este prea devreme să vorbim despre concluzii".
Azerbaidjanul respinge acuzaţiile venite de la Erevan şi susţine că, de fapt, armata azeră a împiedicat o invazie a armatei Armeniei.
Pe de altă parte, și Papa Francisc a făcut încă un apel la încetarea focului între Armenia și Azerbaidjan, dar și în Ucraina.