Myanmar: Fostul premier Aung San Suu Kyi solicită să fie prezentă mai puţin timp la tribunal din cauza epuizării

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi
4 octombrie 2021, 17:09

Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a cerut judecătorului să fie convocată la tribunal doar o dată la două săptămâni şi nu în fiecare săptămână ca până acum, a precizat judecătorul ei Khin Maung Zaw pentru agenţia de presă germană.

„Ea a spus că a fost nevoită să vină în fiecare săptămână la tribunal, astfel încât starea ei de sănătate pare să se fi deteriorat”, a spus avocatul, adăugând că judecătorul va lua o decizie în această problemă săptămâna viitoare.

Suu Kyi se află în arest la domiciliu după lovitura de stat întreprinsă de junta militară în Myanmar la începutul lui februarie.

Luna trecută, ea nu a putut veni în prima zi de audieri în procesul său din capitala Myanmarului din cauza faptului că s-a simţit rău. Nu se ştie exact de ce boală suferă.

Suu Kyi face obiectul mai multor capete de acuzare, pentru corupţie, pentru încălcarea restricţiilor sanitare legate de COVID-19 şi pentru că a importat ilegal aparate talkie-walkie. Junta o acuză de asemenea că a încălcat o lege asupra secretului de stat ce datează din vremurile coloniale.

După ce au preluat puterea, generalii au declanşat o represiune sângeroasă împotriva opozanţilor, cu aproape 1.100 de civili ucişi şi circa 6.500 plasaţi în detenţie, potrivit unui ONG local, Asociaţia de Asistenţă pentru Prizonierii Politici (AAPP), care raportează cazuri de tortură, viol şi execuţii extrajudiciare.

Pe de altă parte, Suu Kyi, disidentă și activistă pentru drepturile omului, a fost acuzată anterior de epurare etnică îndreptată împotriva minorității Rohingya din Myanmar. Criza refugiaților Rohingya a izbucnit în 2016-2017 în timpul campaniilor de epurare etnică ordonate de Aung San Suu Kyi. Fosta disidentă a ajuns în fața Curtii penale internaționale de la Haga pentru a răspunde acuzațiilor de genocid comise de armata birmaneză și milițiile budiste.

În timpul crizei de acum 4 ani, aproape un milion de oameni disperați au fugit în Bangladesh  din calea oprimării brutale a milițiilor budiste și a armatei birmaneze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite