Muzică pentru eroi și monumente la Șelimbăr

Bătălia pentru Sibiu sau masacrul de la Bartolomeu. Sunt momente ale Primului Război Mondial prea puţin cunoscute, despre care mai amintesc doar monumentele ridicate în memoria soldaţilor ucişi. Şi ele sunt trecute de multe ori cu vederea. Un proiect cultural le aduce în atenţie prin intermediul muzicii clasice.

29 Octombrie 2017, 11:36 (actualizat 29 Octombrie 2017, 11:46) |
Muzică pentru eroi și monumente
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La intrarea în comuna Șelimbăr, la marginea șoselei, se ridica Monumentul închinat Eroilor. Atât al celor căzuți în Primul Război mondial, cât și al celor din mult mai cunoscuta bătălie purtată aici în urmă cu mai bine de patru secole.

Pierderile armatei lui Mihai Viteazul au fost însemnate. Locuitorii Sibiului i-au îngropat aici pe cei căzuți în luptă. Poartă și acum numele de Movila lui Mihai.

După mai bine de 300 de ani, o nouă Bătălie a Sibiului, la sfârșitul lui septembrie 1916, marchează Șelimbărul.

La 140 de kilometri distanță, la Brașov, un alt monument căzut în uitare vorbește despre masacrul de la Bartolomeu. O bătălie sângeroasă pentru orașul care de-abia fusese cucerit de trupele române, imediat după intrarea în război. Două zile au rezistat soldații în fața trupelor germano-austro-ungare.

După luptă, un ofiţer inamic a fotografiat linia de trăgători cu cei peste 200 de soldaţi români căzuţi. Se spune că în linia de trăgători nu s-a mai găsit nici un cartuş - dovadă că în lupta de două zile au tras toate gloanţele.

Cele două monumente au fost sursa de inspirație pentru doi compozitori. Unul din Suedia și unul din China. Muzica lor a răsunat în incinta bisericii vechi de 500 de ani de la Șelimbăr.

Concertul de la Șelimbăr a avut loc în ziua în care Mihai Viteazul a obținut celebra victorie in fata lui Andrei Bathory- 28 octombrie 1599.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI