Muzică și ceremonial militar, în Piața Unirii din Focșani. Mai mulți demnitari au participat la ceremoniile organizate în țară

24 ianuarie 2021, 09:20

În Piața Unirii din Focșani, sărbătoarea a început cu un minirecital susținut de ansamblul folcloric Țara Vrancei și Maria Murgoci. Au defilat apoi militarii din garnizoană Focșani.

„Cea mai prețioasă lecție a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unității și a solidarității, atât de frumos exprimată în imnul Unirii Principatelor: „eu ți-s frate, tu mi-eșți frate!”, a transmis într-un mesaj președintele Klaus Iohannis.

Iar premierul Florin Cîțu a scris pe pagina de facebook a guvernului că „Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza ne aminteşte că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitatea noastră”.

Anul acesta nu s-a mai prins nimeni în hora Unirii, din cauza pandemiei.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, au participat, duminică, la ceremonia prilejuită de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza amplasată pe Dealul Patriarhiei.

Anca Dragu, a depus o coroană de flori la statuia domnitorului.

„162 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească. Aceşti 162 de ani sunt moştenirea noastră, a tuturor şi reprezintă responsabilitatea de a folosi şansele date de strămoşii noştri, precum şi obligaţia de a duce mai departe modernizarea statului român”, scrie Anca Dragu pe pagina sa de Facebook.

„Iată că astăzi, la 162 de ani de la Unirea Principatelor, România este parte a marii familii europene şi continuă să fie susţinută în aspiraţiile sale de dreptate şi frăţie, de unitate şi libertate. În faţa pandemiei, ţările Uniunii Europene au ales să rămână unite, au ales să lupte şi au ales să rămână împreună şi acum, în campania de imunizare a cetăţenilor”, spune Ciucă pe pagina sa de Facebook.

La depunerea de coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a participat şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale a organizat, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi acestui eveniment istoric.

De Ziua Principatelor Române, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe au oficiat un Te Deum în toate bisericile.

La Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală au fost pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă