Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti va reprezenta România Bienala de la Veneţia

După 114 ani de la înfiinţare, Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti va reprezenta România cu şapte exponate, unele dintre ele unicate pe plan mondial, în prima călătorie în afara ţării, urmând să ajungă la Bienala de la Veneţia, cea mai mare expoziţie de arhitectură şi de cultură de pe mapamond. Deşi după 1990 mulţi s-au grăbit să-i cânte prohodul, Muzeul din Parcul Carol, înfiinţat de Dimitrie Leonida în 1909, prinde azi aripi, fiind inclus într-un ambiţios proiect cultural. România arată astfel lumii că invenţiile trecutului pot fi soluţii pentru prezent.

26 Ianuarie 2023, 21:06 Știrile TVR |

„Rucsacul zburător” şi „electromobilul” inventate de Iustin Capra, „automobilul electric” produs în 1910, containere de transport al substanţelor radioactive, construite în anii 60 de Institutul de Fizică Atomică, geamandura de semnalizare pentru vasele maritime, cu generator electric activat de energia valurilor vor fi arătate publicului Bienalei de la Veneţia. Mai presus de toate e automobilul construit de Aurel Persu, în 1922, un adevărat deschizător de drumuri pe plan mondial. Atenţie, maşina aceasta a circulat pe drumurile Capitalei.

Lumea întreagă îşi expune valorile culturale şi ştiinţifice la Bienala de la Veneţia, unde România deţine propriul pavilion încă din 1938, graţie eforturilor lui Nicolae Iorga.

Anul trecut, pavilioanele celor 58 de ţări participante au fost vizitate de aproape un milion de oameni. Ediţia din 2023 se va desfăşura între 20 mai şi 26 noiembrie.

România se va prezenta cu un concept intitulat „Acum-Aici-Acolo”, care conţine atât inginerie şi arhitectură, cât şi coregrafie şi artă plastică.

Pe primul plan vor fi exponatele Muzeului Tehnic. Mesajul românesc este cât se poate de clar, susţinut şi de oficialii de la Bucureşti.

Călătoria celor şapte exponate din Muzeul Tehnic din Bucureşti spre Veneţia va începe în cursul lunii aprilie.

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI