Muzeul Prado sărbătorește 200 de ani de existență printr-o expoziție extraordinară Alberto Giacometti

3 aprilie 2019, 10:19

Expoziția Alberto Giacometti oferă un nou motiv de a vizita cel mai important muzeu al Madridului care adăpostește de două secole cele mai importante lucrări de artă din istoria Spaniei.

Sculpturile artistului elvețian au fost așezate în interiorul muzeului într-un mod special, care intenționează să creeze un dialog cu opere din secolele trecute.

Miguel Falomir, director Muzeul Prado: „Această expoziție confirmă ideea că marea artă este atemporală și că în cele din urmă Giacometti este un artist absolut clasic. De-a lungul vieții, obsesia lui a fost figura umană și spațiul creat în jurul ei. De exemplu, ceea ce este figura umană și spațiul din jurul ei sunt „Las Meninas” sau „Spălarea picioarelor”. De aceea opera lui Giacometti se vede bine aici.”

Curatorul expoziției a dorit să ofere o viziune asupra felului în care artiștii secolului 20 erau inspirați de creațiile maeștrilor Diego Velazquez, El Greco sau Tițian.

Carmen Gimenez, curator: „Giacometti și-a început cariera prin copiere și a continuat să copieze toată viața, dar copiile sale sunt făcute în stilul Giacometti. A copiat Durer, a copiat Tintoretto, a copiat Velazquez.”

Giacometti a fost pictor și sculptor elvețian. Și-a început cariera artistică în anii ’20 ai secolului trecut la Paris, iar unul dintre primii săi maeștri a fost Constantin Brâncuși. De la el a împrumutat simplitatea formelor, până când a devenit cunoscut pentru figurile sale umane alungite.

Expoziția Giacometti de la Madrid poate fi văzută la muzeul Prado până în 7 iulie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite