Muzeul ouălor încondeiate din Suceava, unic în lume. Mii de ouă decorate sunt lucrări de artă recunoscute la nivel internațional

12 aprilie 2023, 19:37

Lucia Condrea a încondeiat ouă de peste o jumătate de veac, timp în care a creat modele și a inventat tehnici care au transformat meșteșugul în artă. Muzeul deschis de ea în propria casa are acum peste 15 mii de ouă decorate, încă pe atâtea fiind răspândite în lume prin muzee și colecții particulare.

”Am studiat foarte mult simbolistica și am pus-o în practică. În primul rând, am vrut să demonstrez originea mea și de aceea am făcut camera huțulă. Suntem daci liberi slavizați”, a spus Lucia Condrea.

Lucia Condrea a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a continuat să creeze.

”Mie mi-au plăcut lucrările cubiste, abstracte din copilărie. Am implementat tradiționalul, ștergarul, covorul tot în lucrarea din cubism”, a spus Lucia Condrea despre modele.

De muzeu se ocupă întreaga familie, inclusiv fiica ei, profesoara Otilia Mahu, care a scris și o carte despre mama ei. Dintre cele 7 încăperi ale muzeului, cel mai mult îi place să vorbească despre camera huțulă.

”Când facem curățenie generală în muzeu începem prima dată cu camera huțulă. Acolo este rădăcina acestei tradiții”, a spus Otilia Mahu, fiica Luciei Condrea.

Muzeul Luciei Condrea din Moldovița este cel mai mare de acest fel din lume, iar ca muzeu de autor este unic.

”Nu contează numărul exponatelor dintr-un muzeu niciodată. Contează numai și numai valoarea artistică a exponatelor”, a precizat Traian Condrea, soțul Luciei.

În muzeu este expusă și o colecție internațională formată din ouă încondeiate, primite de la creatori din 56 de țări cu tradiție în acest domeniu. Încă un motiv pentru a vizita acest muzeu, unde este Paște în fiecare zi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite