Muzeul Ororilor Comunismului a organizat 10 expoziţii interactive în care a prezentat abuzurile şi crimele regimului comunist, într-un an. Instituţia are nevoie de un sediu

26 decembrie 2022, 20:06

„Apartamentul de aur”, o instalaţie a artistului Alexandru Poteca, inaugurată la Memorialul Revoluţiei din Timişoara, este cea mai recentă expoziţie a Muzeului Ororilor Comunismului. Prezintă perioada ceaușistă dintre anii 1974 și 1989, caracterizată de lipsuri, represiune, și intensificarea propagandei partidului comunist, în paralel cu creșterea presiunii exercitate de Securitate.

Pentru că perioada a fost numită de Partidul Comunist „Epoca de Aur”, artistului a aurit obiecte ca bibeloul-peşte, calul, balerina, mileurile pe care le aveau în case toţi românii pentru că nu se găsea altceva.

Apoi, într-un mall, Muzeul Ororilor Comunismului a instalat , în urmă cu câteva luni, expoziţia numită „Seismograf”, care spune poveștile unor dizidenţi și ale unor protejați ai regimului.

Folosindu-se de nouă tehnologie, istoricul Alexandru Groza a realizat hărţi ale represiunii comuniste, iar cu un simplu click tinerii au putut afla istoria gulagului românesc.

Muzeul Ororilor Comunismului funcţionează oficial la Biblioteca Naţională a României şi are doi angajaţi, directorul şi un muzeograf.

Totuşi, un muzeu al comunismului, la 33 de ani de la căderea regimului, merită să aibă un sediu în care să se vorbească permanent despre abuzurile trăite de milioane de români.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite