Muzeul Național Prado din Madrid participă la Noaptea Muzeelor din București. La Muzeul Șuțu are loc o conferință despre tabloul "Las meninas"

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an în data de 18 mai, Muzeul Naţional Prado din Madrid se alătură anul acesta evenimentului cultural Noaptea Muzeelor de la Bucureşti care se va desfăşura în noaptea de 18 spre 19 mai.

14 Mai 2019, 10:06 (actualizat 14 Mai 2019, 10:49) |
Las Meninas, celebra pictură a lui Diego Velázquez / FOTO: www.artsy.net

La Palatul Șuțu din Capitală va fi expusă copia tabloului “Las meninas”  (Domnişoarele de la curtea regală) al pictorului spaniol Diego Velázquez, dar și o sculptură în mărime naturală inspirată din personajele înfăţişate de Velázquez în această operă de artă.

Elementul de originalitate îl constituie faptul că sculptura este decorată cu motive tradiţionale româneşti, sugerându-se astfel ideea că personajul ilustrat de pictorul spaniol poartă, de fapt, un costum popular românesc. Această asociere este motivul pentru care figurinei i s-a atribuit denumirea de “Menina rumana” (Menina româncă).

Intervenţia artistică a fost realizată de colectivul de artişti urbani Sweet Damage Crew şi subliniază legătura dintre culturile celor două ţări: Spania şi România.

Sâmbătă 18 mai, începând cu orele 23:00, la Palatul Suţu din Capitală, are loc o conferinţă susţinută de dr. Roxana Coman, istoric de artă şi muzeograf, despre motivele pentru care celebrul tablou “Las meninas” este unul dintre cele mai analizate din istoria artei.

Tabloul, considerat drept capodopera artistului şi un simbol al Muzeului Prado, este renumit pentru multitudinea de interpetări generate de-a lungul timpului cu privire la personajele şi compoziţia sa, fiind de asemenea, sursă de inspiraţie pentru nenumăraţi artişti, scriitori, cineaşti, coregrafi sau chiar filozofi.

Muzeul Naţional Prado a fost inaugurat în data de 19 noiembrie 1819. Muzeul dispune de numeroase lucrări de excepţională valoare artistică realizate de artişti precum Goya, Velázquez, Tiziano, Rubens sau Rembrandt, reuşind să atragă în fiecare an peste 3 milioane de vizitatori. Prado şi colecţiile sale reflectă istoria Spaniei şi constituie un reper fundamental al culturii spaniole şi o adevărată mândrie naţională.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 18°C
IASI 16°C 12°C
CLUJ 16°C 13°C
CONSTANTA 22°C 17°C
CRAIOVA 24°C 20°C
BRASOV 19°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI