Muzeul "Grigore Antipa" ar urma să piardă peste 5.000 de metri din curte. Suprafaţa ar urma să fie dată Institutului Elie Wiesel

Muzeul Național de Istorie "Grigore Antipa", aflat în Piața Victoriei din Capitală, riscă să piardă aproape jumătate din curtea pe care o deține. Ministerul Culturii, prin Secretariatul General al Guvernului, i-ar fi cerut directorului instituției să cedeze terenul. Iar Institutul Elie Wiesel ar urma să construiască acolo Muzeul Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.

25 Iunie 2019, 20:58 (actualizat 26 Iunie 2019, 11:22) Știrile TVR |
Muzeul Antipa riscă să piardă teren
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Muzeul de istorie naturală Grigore Antipa ar urmă să piardă 5.300 de metri pătrați din curte, suprafață pe care ar trebui să se construiască Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.

Directorului Muzeului Antipa susține că, de curând chiar, a fost chemat la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire. Un plan despre care spune că nu l-a solicitat și pe care nu îl dorește.

„Președintele Agenției mi-a spus să fac o solicitare de dezmembrare a curții. Documentele așteptau deja să fie semnate. Muzeul este monument istoric. Asta înseamnă clădirea cu tot cu curte. În al doilea rând este o zona protejată, cu un spațiu verde definit și în al treilea rând există o intenție de extindere a muzeului încă din 1911”, spune directorul Muzeului Antipa, Luis Ovidiu Popa.

„Nu a luat pe nimeni prin surprindere, s-a făcut o simplă operaţiune de dezlipire, adică de realizare a unei schiţe cu terenul liber de lângă muzeul Antipa. Este o operaţiune strict tehnică”, a declarat Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Cerere de cedare a terenului a venit din partea Ministerului Culturii, via Secretariatul General al Guvernului.

Secretarul general al Guvernului explică de ce s-a ajuns în această situație.

„Guvernul României a promis în urmă cu trei ani de zile, comunităţii evreieşti, Institutului Elie Wiesel şi Congresului Mondial Evreiesc, că va identifica o locaţie în vederea construirii de către comunitatea evreiască a unui muzeu al Holocaustului”, spune Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Asta după ce, spune secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, Primăria Generală a refuzat să cedeze Institutului Elie Wiesel două clădiri, potrivite să găzduiască un Muzeu al Holocaustului.

Muzeul Antipa are un patrimoniu de aproape 2 milioane de exponate și a avut anul trecut peste 320 de mii de vizitatori.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI