Muzeul Etnografic Bran, la un pas de evacuare. Ministerul Culturii caută soluții pentru cumpărarea terenului

Muzeul Etnografic din Bran a fost somat să demonteze cele 18 monumente, case ţărăneşti de valoare inestimabilă, şi să evacueze terenul pierdut în instanţă în 2015. Situaţia terenului este însă atât de încălcită încât Ministerul Culturii caută o soluţie legală pentru a-l cumpăra, ca să salveze patrimoniul etnografic al Muzeului Bran.

08 Februarie 2020, 16:28 (actualizat 08 Februarie 2020, 16:38) |
Muzeul Etnografic Bran, la un pas de evacuare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Iţele cazului de la Bran sunt încâlcite. Terenul pe care se află cele 18 monumente de arhitectură unică este chiar în vecinătatea Castelului Bran. I-a aparţinut unui avocat şi bancher, I.Ghe. Stoian, expropriat de statul român, după 1948.

În 2005, copiii lui au dat în judecată statul, iar după 11 ani au câştigat procesul. Ultima somaţie pentru executarea silită a ajuns la Bran joi, şi a fost trimisă de Elena Polizu - Micşuneşti, fiica lui I. G. Stoian, care este proprietara doar a unei treimi din terenul pe care se află satul Etnografic Bran.

Două treimi din teren au fost vândute de fraţii Elenei Polizu Micşuneşti unui fost primar al Branului, Dumitru Reit, mort anul trecut.

Satul etnografic cuprinde pe lângă cele 18 case tradiţionate alte câteva mii de obiecte tradiţionale care fac parte din tezaurul românesc şi sunt singurele de la Bran care mai vorbesc despre identitatea românească.

În rest, totul e asociat lui Dracula. Aflat în vecinătatea Castelului Bran aduce şi cele mai mari venituri muzeului, pentru că se organizează târguri tradiţionale care atrag vizitatorii.

Angajaţii sunt supăraţi că vor pierde atât patrimoniul cât şi locurile de muncă.

Avocata Elenei Polizu - Micşuneşti spune că este dispusă să îşi vândă partea statului român şi a făcut o ofertă Ministerului Culturii: 320 de mii de euro pentru treimea care reprezintă proprietatea ei.

Ministerul Culturii a explicat pentru TVR că doreşte salvarea "satul etnografic" de la Bran şi caută soluţii să cumpere terenul pe care se află, dar acum este ca şi cum ar cumpăra doar o cameră a unui apartament.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 11°C
IASI 2°C 11°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 6°C 7°C
BRASOV 7°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI