Muzeul Enescu de pe Calea Victoriei din Capitală intră în restaurare

10 noiembrie 2021, 20:51

Palatul Cantacuzino este una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Calea Victoriei. Are o istorie care leagă politica de muzică la cel mai înalt nivel.

Este restaurat după mai bine de 13 ani de așteptare, degradare și ignoranță, deși este Monument al Patrimoniului European. Crăpăturile s-au accentuat, unele elemente decorative s-au desprins, iar pe acoperiș sunt arbuști care au prins rădăcini.

Aici este acum și sediul Muzeului Național „George Enescu”, dar și casa memorială a marelui artist.

Tot complexul va fi consolidat și restaurat.

Nababul, adică Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost primar al Capitalei și prim-ministru, este cel care și-a dorit palatul de pe Calea Victoriei. Lucrările au durat doi ani, din 1901 până în 1903.

De o frumusețe rară atât la exterior cât și la interior, cu elemente în stilurile baroc, rococo și art nouveau, palatul are acum nevoie de intervenții complexe.

Chiar dacă mâncat de timp, interiorul nu și-a pierdut noblețea. Elementele decorative, tapiseriile, candelabrele sau vitraliile – toate ne retrimit într-o epocă a luxului și rafinamentului.

Restauratorii au însă o misiune complicată.

Cele 11 vitralii ale Palatului, unele cu teme muzicale, vor fi restaurate separat.

Grigore Cantacuzino a lăsat palatul moștenire fiului său, care s-a căsătorit cu Maruca, devenită apoi doamna Enescu. În proiectul de restaurare este inclusă și Casa memorială aflată în curtea Palatului Cantacuzino. Aici a locuit Enescu înainte de a părăsi definitiv România.

În urmă cu aproape 10 ani, un copac s-a prăbușit pe scara exterioară a casei memoriale George Enescu. De atunci, această parte a scării exterioare a rămas sprijinită În bârne de lemn. În urmă cu aproape 4 ani, întreaga clădire a casei memoriale s-a dovedit a fi complet nesigură pentru vizitatori, așa că accesul a fost interzis.

Lucrările de consolidare și de restaurare vor dura 2 ani. Costurile sunt de aproape 6 milioane de euro fără TVA, fonduri împrumutate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Festivalul Internațional „George Enescu” va fi promovat în Republica Moldova