Muzeul Bran, mutat temporar într-o pensiune. Proprietarii castelului au cerut de câțiva ani eliberarea spațiilor în care funcţiona Secţia de istorie

Muzeul Naţional Bran se mută cu chirie în clădirea unei pensiuni, după câţiva ani în care ajunsese chiar în pragul desfiinţării. Măsura e provizorie. Ministerul Culturii vrea să construiască o clădire nouă pentru piesele de patrimoniu din fondul reşedinţei regale de la Bran. Până de curând, a fost găzduit în clădiri ale Castelului Bran, domeniu deţinut de moştenitorii Principesei Ileana de România.

05 August 2018, 20:23 |
Muzeul Bran, mutat temporar
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De câţiva ani, proprietarii castelului au cerut să fie eliberate spaţiile în care funcţiona Secţia de istorie a Muzeului Naţional Bran.

Contractul de închiriere a fost prelungit doar pentru ca Ministerul Culturii şi Primăria Bran să găsească alt spaţiu. S-a discutat chiar ca muzeul să fie închis şi patrimoniul împărţit.

Acum, autorităţile au închiriat o pensiune din apropierea castelului, unde sunt necesare lucrări de amenajare.

Toate obiectele de patrimoniu, biblioteca şi birourile administrative au fost mutate la pensiune. Sunt multe obiecte de tezaur din fondul regal, unele colecţionate chiar de Regina Maria.

Cel mai valoros este patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII.

Dacă va primi la timp banii de la Ministerul Culturii, Muzeul Bran şi-ar putea redeschide porţile chiar luna viitoare. În pensiune va funcţiona cel mult 3 ani.

Incertă este şi soarta secţiei etnografice a muzeului, rămasă în parcul de lângă intrarea în Castelul Bran. Dreptul de proprietate asupra terenului este in litigiu cu o persoană privată. Muzeul speră să aibă câştig de cauză în instanţă.

Casele ţărăneşti, obiectele de gospodărie şi piesele de port popular încă pot fi admirate de turişti.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 27°C 24°C
CLUJ 24°C 20°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 32°C 27°C
BRASOV 25°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI