Muzeul Bran, mutat temporar într-o pensiune. Proprietarii castelului au cerut de câțiva ani eliberarea spațiilor în care funcţiona Secţia de istorie

5 august 2018, 20:23

De câţiva ani, proprietarii castelului au cerut să fie eliberate spaţiile în care funcţiona Secţia de istorie a Muzeului Naţional Bran.

Contractul de închiriere a fost prelungit doar pentru ca Ministerul Culturii şi Primăria Bran să găsească alt spaţiu. S-a discutat chiar ca muzeul să fie închis şi patrimoniul împărţit.

Acum, autorităţile au închiriat o pensiune din apropierea castelului, unde sunt necesare lucrări de amenajare.

Toate obiectele de patrimoniu, biblioteca şi birourile administrative au fost mutate la pensiune. Sunt multe obiecte de tezaur din fondul regal, unele colecţionate chiar de Regina Maria.

Cel mai valoros este patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII.

Dacă va primi la timp banii de la Ministerul Culturii, Muzeul Bran şi-ar putea redeschide porţile chiar luna viitoare. În pensiune va funcţiona cel mult 3 ani.

Incertă este şi soarta secţiei etnografice a muzeului, rămasă în parcul de lângă intrarea în Castelul Bran. Dreptul de proprietate asupra terenului este in litigiu cu o persoană privată. Muzeul speră să aibă câştig de cauză în instanţă.

Casele ţărăneşti, obiectele de gospodărie şi piesele de port popular încă pot fi admirate de turişti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite