TELEJURNAL REGIONAL

Darul Sfântului Gavriil: un muzeu pentru Căpriana

Cele două instituții sunt partenere în proiectul EnCaMo cu finanțare europeană. Muzeul va găzdui piesele recuperate, în 2016, din cripta fostului mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni. Vestigiile arheologice au fost restaurate la Iași, loc în care sunt expuse în premieră. Înaltul ierarh a condus Mitropolia Basarabiei între 1812 și 1821.

16 Aprilie 2021, 12:49 (actualizat 16 Aprilie 2021, 12:53) |
Darul Sfântului Gavril - un muzeu pentru Căpriana
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

A fondat, în Chișinău, Seminarul Teologic şi prima tipografie unde s-au tipărit cărţi în limba română pentru bisericile din Basarabia şi Ţinutul Hotinului.

Pentru canonizarea mitropolitului Bănulescu Bodoni, cripta să de la Mănăstirea Căpriana a fost deschisă după aproape 2 secole de la înmormântare. Materialul arheologic a fost transportat, în 2016, la Centrul de Cercetare și Conservare Restaurare a Patrimoniului Cultural din Iași. S-au găsit cizmele de piele, în stare fragmentară, veșminte, crucea medalie și cea de mână, iconițele de la mitră.

Inventarul textil a fost cel mai numeros. Grămezile de pânză fragilă și plină de cute, amestecată cu pământ, rădăcini de copac și resturi provenite din mediul de înhumare s-au preschimbat în Laboratoul de Restaurare în exponate inestimabile.

Acest sacos realizat dintr-o țesătură de mătase bogat ornamentată, în care se găsesc și fire de argint, avea la una dintre mâneci trei petece pe captușeală – semn al purtării îndelungate.

Mitropolitul folosea banii pentru a construi biserici. După aproape cinci ani de muncă migăloasă, specialiștii ieșeni au redat patrimoniului cultural universal un tezaur valoros.

Colecția este expusă la Iași până pe 21 aprilie, apoi piesele vor fi duse la Căpriana, dincolo de Prut, unde pe 6 mai vă fi inaugurat muzeul mănăstirii, realizat prin proiectul EnCaMo.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 11°C
IASI 2°C 11°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 6°C 7°C
BRASOV 7°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI