Darul Sfântului Gavriil: un muzeu pentru Căpriana

16 aprilie 2021, 12:49

A fondat, în Chișinău, Seminarul Teologic şi prima tipografie unde s-au tipărit cărţi în limba română pentru bisericile din Basarabia şi Ţinutul Hotinului.

Pentru canonizarea mitropolitului Bănulescu Bodoni, cripta să de la Mănăstirea Căpriana a fost deschisă după aproape 2 secole de la înmormântare. Materialul arheologic a fost transportat, în 2016, la Centrul de Cercetare și Conservare Restaurare a Patrimoniului Cultural din Iași. S-au găsit cizmele de piele, în stare fragmentară, veșminte, crucea medalie și cea de mână, iconițele de la mitră.

Inventarul textil a fost cel mai numeros. Grămezile de pânză fragilă și plină de cute, amestecată cu pământ, rădăcini de copac și resturi provenite din mediul de înhumare s-au preschimbat în Laboratoul de Restaurare în exponate inestimabile.

Acest sacos realizat dintr-o țesătură de mătase bogat ornamentată, în care se găsesc și fire de argint, avea la una dintre mâneci trei petece pe captușeală – semn al purtării îndelungate.

Mitropolitul folosea banii pentru a construi biserici. După aproape cinci ani de muncă migăloasă, specialiștii ieșeni au redat patrimoniului cultural universal un tezaur valoros.

Colecția este expusă la Iași până pe 21 aprilie, apoi piesele vor fi duse la Căpriana, dincolo de Prut, unde pe 6 mai vă fi inaugurat muzeul mănăstirii, realizat prin proiectul EnCaMo.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite