Brașov: Școala din Sohodol va găzdui un muzeu interactiv al comunității locale

15 septembrie 2019, 19:39

Clădirea școlii gimnaziale din Sohodol, județul Brașov, are aproape 100 de ani. Toți sătenii au învățat aici. Odinioară, erau mai mulți elevi într-o clasă decât sunt acum în toată școala.

În ultima perioadă, tinerii au părăsit satul. Cei mai mulți merg și muncesc în străinătate pentru o viață mai bună. Cei rămași spun însă că nu ar da niciodată Sohodolul pe oraș.

Acum, în clasele I-VIII din Sohodol mai învață 15 copii.

Muzeografii de la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov au considerat că e păcat ca școala să rămână cu sălile goale. Așa că le-au transformat într-un un spațiu inedit: un muzeu.

Elevii școlii din Sohodol au ocazia să-și cunoască mai bine satul și tradițiile lui. Ba chiar pot învăța să lucreze cu unelte tradiționale care se mai găsesc acum doar prin podul bunicilor.

Muzeul poate fi și o atracție pentru turiștii care ajung în zonă, mai ales că Sohodolul este la nici 10 kilometri de Bran.

Nu este singurul muzeu dintr-o școală. Anul trecut, specialiștii au ales aceeași soluție și în satul Șirnea, din comuna Fundata, unde au mai rămas nici 10 elevi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă