Muzeele în aer liber se pregătesc să primească vizitele turiștilor

11 mai 2020, 13:19

Sanctuarul de urşi de la Zărneşti se redeschide pentru turişti pe 1 iunie.

Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni: Anul acesta ne bazăm mai mult pe turişti români, cu toate că în anii precedenţi 70-80% din turism era cel din străînătate, cu siguranţă anul ăsta nu va mai fi la fel. Dar poate că e mai bine, că aşa vor veni mai mulţi turişti români.

Este cea mai mare zonă din lume dedicată protecţiei urşilor bruni. După ridicarea stării de urgenţă, vizitele vor fi uşor diferite, chiar dacă vorbim de un spaţiu în aer liber.

Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni: Se vor vinde bilete pe online cu precădere, dar vor fi şi persoane care fiind în zonă şi neavând posibilitatea să rezerve vor veni să cumpere , dar se vă plăti cu cartea de credit. Locul unde se vând biletele va fi securizat cu un panou de plastic. Grupurile vor fi mici, adică maximum 15-20 de persoane.

Salvamontiştii recomandă multă prudenţă celor care vor să urce din nou pe munte, mai ales pe traseele de creastă.

Ioan Pivodă, şef salvamont Zărneşti: Turiştii nu sunt antrenaţi pentru că au lipsit o perioadă destul de lungă să aibă contact fizic cu muntele, cu urcuşul. Vor fi mai puţin pregătiţi, deci trebuie să abordeze zonele uşoare care se permit de către autorităţi şi de către jandarmeria montană, normal să fim şi noi înştiinţaţi salvamontul pentru a-i putea ajuta, a veni în sprijinul lor.

De vizitatori se pregătesc şi cei responsabili de Parcul Natural „Vânători” Neamţ. Aici, atracţia principală sunt zimbrii.

Sebatian Cătănoiu, director Parcul Natural „Vânători” Neamţ: Cu siguranţă nu vor fi autocare, vânzoleala din anii precedenţi. Aplicarea asta a măsurilor de distanţare socială oarecum este o răspundere reciprocă, atât vizitatorii cât şi cei care sunt gazde. Dar din punctul ăsta de vedere, în cadrul natural lucrurile sunt un pic mai lejere.

Pentru cei care vor dori să rămână mai aproape de casă parcurile de aventură sunt o soluţie Unele se vor redeschide chiar din 15 mai. Traseele în copaci, pereţii de escaladă sau plimbările cu bicicleta vor fi din nou disponibile. Nu şi locurile de joacă pentru copii.

Maria Manea director vânzări: La echiparea, dezechiparea pentru activitatea de trasee în copaci sau peretele de escaladă, acolo clienţii în momentul echipării trebuie să aibă obligatoriu mască, iar angajaţii de asemenea vor purta pe tot parcursul procesului.

De la intrare nu vor lipsi dezinfectanţii, iar agenţii de pază vor fi cu ochii pe vizitatori pentru a evita formarea grupurilor mari.

Indiferent unde veţi dori să luaţi o gură de aer după data de 15 mai, important e să păstraţi totuşi un echilibru între dorinţa de evadare şi măsurile de siguranţă care trebuie respectate în continuare pentru binele fiecăruia dintre noi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă