Mutațiile coronavirusului devin tot mai agresive și închid granițe în Europa

Portugalia a intrat într-o fază a pandemiei pe care autoritățile o descriu drept "groaznică". A ajuns țara europeană cu cele mai multe decese la un milion de locuitori, dar și țara cu bilanțul cel mai grav în întreaga lume, în ultimele 7 zile. De teamă să nu-i calce pe urme, alte state europene își închid granițele chiar de astăzi.

29 Ianuarie 2021, 23:06 Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Mutațiile coronavirusului devin tot mai agresive"

Atmosfera e lugubră în Lisabona. Tăcerea străzilor goale e spulberată de sirenele ambulanțelor care se îndreaptă spre cel mai mare spital portughez: Sfânta Maria. Și trebuie să stea la coadă ca să intre.

Peste 30 de ambulanțe așteptau aseară să se mai elibereze paturi.

Dezastrul nu se oprește aici.

Medici din alte spitale anunță că sistemul de aprovizionare cu oxigen riscă să se prăbușească.

Marcelo de Sousa, preşedintele Portugaliei: E important ca în aceste momente, cele mai dificile şi dramatice, să nu ne pierdem cumpătul, nici hotărârea şi puterea de a rezista, de a acţiona.

Autoritățile spun că trebuie să mai treacă săptămâni până când situația poate reveni cât de cât la normal. În așteptare, Portugalia își închide frontiera cu Spania - singura ieșire spre Europa - și reduce drastic deplasările în interiorul țării.

Mariana Da Silva, consilier guvernamental: A fost aprobată restricționarea circulației în afara teritoriului continental a cetățenilor portughezi pe orice cale, rutieră, feroviară, aeriană, fluvială sau maritimă.

E o criză provocată și de mutațiile coronavirusului - britanică, sud-africană și braziliană.

Dar mai ales cea din Brazilia, țară cu relații extrem de strânse cu Portugalia.

Numărul cazurilor crește acolo exponențial și s-a ajuns ca medicii să depisteze pacienți infectați simultan cu două tulpini diferite ale coronavirusului.

În fața mutațiilor atât de agresive, Bulgaria cere oricui intră în țară, începând de astăzi, un test covid negativ făcut cu 72 de ore înainte. Cetățenii străini nu pot intra fără el.

Cei bulgari, dacă nu îl au, trebuie să se autoizoleze pentru 10 zile.

Iar Norvegia, țară care nu e membră a Uniunii Europene, dar face parte din spațiul Schengen, își sigilează, tot de astăzi, frontierele.

Franţa îşi va închide de duminică frontierele pentru ţările din afara Uniunii Europene, ''cu excepţia unui motiv imperios'', pentru a încerca să limiteze răspândirea epidemiei de coronavirus, a anunţat vineri premierul Jean Castex.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI