Muntenegru a devenit membru NATO, la 18 ani după ce Alianța Nord Atlantică bombarda țara

10 iunie 2017, 19:16

Zi memorabilă în istoria recentă a acestui mic stat fost iugoslav: pe 7  iunie, steagul său a fost ridicat la Bruxelles, alături de cel al Alianței Nord Atlantice.

Cei mai mulți muntenegreni au uitat bombardamentele de acum 18 ani și se simt în siguranță sub umbrela NATO. Nu la fel de fericită este și Moscova, care a făcut presiuni incredibile pentru ca fostul stat iugoslav să nu ajungă în Alianță.

Rusia a avertizat că își va lua revanșa pentru așa numita „isterie anti-rusească” declanșată în Muntenegru. Cum ar putea face asta? De exemplu, prin retragerea investițiilor majore făcute aici.

Relația Muntenegrului cu Rusia s-a înrăutățit după ce acest stat, cu o populație de peste 600 de mii de oameni și o armata alcătuită din 2000 de militari, a întors spatele Moscovei și a ales integrarea în NATO.

Totul a culminat în octombrie, anul trecut, când guvernul de la Podgorica a acuzat Moscova că prin partidele pro-ruse încearcă să dezbine țara și că l-a ucis pe premierul de atunci Milo Djukanovici. Toate aceste acuzații au fost însă respinse de ruși.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă