România a intrat în scenariul patru al pandemiei de coronavirus. Avem 2109 persoane infectate şi am înregistrat 65 de decese. Municipiul Suceava și mai multe comune din jurul său au intrat în carantină. Peste un sfert dintre cele peste 2.100 de cazuri înregistrate în Romania au fost confirmate în acea zona.
Suceava, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infectare şi cele mai multe decese, a intrat de aseară în carantină totală, prin ordonanţa militară numărul 6. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne, Marcel Vela.
În Suceava sunt 593 de cazuri de infectare cu COVID-19, 22 de decese din care 13 au fost anunțate luni seară și 181 de cadre medicale care au virusul.
Este instituită carantina în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat la TVR că sunt în faza de organizare și că urmează un comandament de urgență la nivel județean.
Viața merge ca și până ieri, ca să spun așa, singura măsură suplimentară este de control la toate întrările în municipiul Suceava. Sunt dispozitive ale Poliției și militare la intrările dinspre Botoșani și dinspre Rădăuți. Sunt verificate toate persoane care intră sau ies din Municipiul Suceava. Elementul de noutate cu această carantină este că toată lumea este verificată să se asigure acest perimetru, a declarat Primarul Sucevei, Ion Lungu.
Primarul a mai spus că autoritățile locale sunt în alertă încă din 1 martie. au distribuit apă și hrana persoanelor care au avut nevoie.
Pentru medici am pus la dispoziție două hoteluri și un internat pentru ca aceștia să nu mai meargă acasă, a spus primarul Sucevei.
Ion Lungu mai adăugat că activitatea economică se derulează în continuare, cei care au afaceri își vor putea desfășura activitatea ca și până acum în interiorul municipiului.
Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, a transmis și un mesaj pe Facebook pentru concetățenii săi: