Muncitori din Sri Lanka, abandonați pe Aeroportul Otopeni. Ei au discutat cu ministrul român al Muncii

25 mai 2020, 10:44

Aduşi noaptea trecută în București cu două autocare, muncitorii s-au trezit abandonați în parcarea aeroportului din Otopeni. Au fost cazați la o pensiune din Ilfov și astăzi ministrul Muncii le-a promis că va încercă să le găsească ceva de lucru. Între timp, la firma angajatoare au început controalele și s-au descoperit primele nereguli.

Cei 36 de muncitori au venit în România în căutarea unui trai mai bun, dar au intrat în conflict cu angajatorul care i-a concediat. Și nici nu i-a plătit conform contractului, susțin oamenii.

Conflictul dintre angajator și muncitori a început acum trei săptămâni, când a apărut primul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus la punctul de lucru al firmei botoșănene. Verificările inspectorilor ITM confirmă că muncitorii nu și-au primit integral salariile.

”unii dintre colegii dânșilor au fost depistați pozitiv și ei de teama nu s-au prezentat la servici și probabil că angajatorul a profitat de acest lucru și le-a desfăcut contractele de munca fară a efectua o cercetare disciplinara prealabila ceea ce contravine legii.De asemenea colegii mei au cosntatat că acestor le-au fost reținute anumite sume de bani din salariu,intrre 200 și 900 de lei.” /inspector general de stat, Inspecția Muncii/MIHAI NICOLAE UCĂ

Ancheta urmează să stabilească cine a hotărât să îi trimiță pe cei 36 de muncitori în București. Oamenii li s-ar fi spus că urmau să plece acasă, cu avionul.

”O să am o discuție cu domnul prefect pentru că listingul de zboruri din Otopeni nu confirmă că ei aveau o variantă de zbor. Din punctul meu de vedere, nu și-a luat toate măsurile înainte să fie de acord ca aceste microbuze să plece spre București”, spune ministrul Muncii Violeta Alexandru.

“O parte dintre ei au refuzat să se mai prezinte la serviciu pot că se temeau pentru sănătatea lor. Au și absentat de la servciu și au intrat în conflict cu angajatorul. Ideea e că au urcat de benevol în autocare. Ei nu au făcut decât să își dea acordul pentru deplasarea la București. Au ajuns la Otopeni motivați și de discuțiile, probabil, pe care le-au avut între ei”, susține Dan Nechifor, prefect de Iași.

Autoritățile se așteaptă ca verificările în curs la firma din Botoșani să lămurească situația. Mai ales că muncitorii asiatici au susținut în fața ministrului Muncii că ar fi fost obligați să muncească peste orele de program. Violeta Alexandru a făcut apel către angajatorii care au nevoie de forță de muncă să îi angajeze pe cei 36 de muncitori străini care mai pot lucra în Romania încă trei luni. Reprezentanții firmei din Botoșani au refuzat să ne ofere un punct de vedere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite