Munții sunt sărbătoriți la nivel internațional, în 11 decembrie. 1 miliard de oameni locuiesc în zonele montane

Aproape un miliard de oameni locuiesc în zonele montane, iar peste jumătate din populația lumii depinde de munți pentru apă, hrană și energie. Cu toate acestea, munții sunt amenințați de schimbările climatice, de degradarea terenurilor, de exploatare și de dezastre naturale, cu consecințe devastatoare atât pentru comunitățile montane, cât și pentru restul lumii. Tema propusă pentru anul 2017 este Munții sub presiune: climă, foamete, migrație.

11 Decembrie 2017, 10:09 (actualizat 11 Decembrie 2017, 10:11) | Magda Manea |
Munţi Gran Canaria
Munţi Gran Canaria
Munti Malaysia
Munţi Madeira
Vărfuri de munţi în Alaska

Munții sunt buni indicatori ai schimbărilor climatice, iar oamenii care locuiesc în aceste zone luptă adesea pentru supraviețuire. Temperaturile în creștere duc la topirea ghețarilor montani, afectând proviziile de apă dulce în aval pentru milioane de oameni. Cu toate acestea comunitățile montane au cunoștințe și strategii acumulate de-a lungul generațiilor, care îi ajută să se adapteze la clima în permanentă schimbare.

Schimbările climatice, variațiile de temperatură și dezastrele, combinate cu marginalizarea politică, economică și socială, sporesc vulnerabilitatea populației montane. În prezent, aproximativ 39% din populația montană din țările în curs de dezvoltare, sau 329 milioane de persoane, este estimată a fi vulnerabilă la insecuritatea alimentară.(w500) Munti Mala

Pe măsură ce vulnerabilitatea populațiilor montane crește, migrația crește atât în străinătate, cât și în centrele urbane. Cei care rămân sunt adesea femei, lăsate să gestioneze fermele. Migrația din zonele montane va avea ca rezultat o pierdere inestimabilă în ceea ce privește furnizarea de servicii ecosistemice și conservarea culturii și agrobiodiversității. Investițiile și politicile pot ameliora condițiile de viață aspre ale comunităților montane și pot inversa tendințele migrației din zonele montane.

Ziua Internațională a Munților 2017 subliniază modul în care clima, foametea și migrația afectează zonele montane și integrează dezvoltarea durabilă a muntelui în Agenda 2030 și aplică puncte din Acordul de la Paris.

(w500) Munţi Mad

În acest an, tema este legată de reuniunea globală a Parteneriatului pentru Munte, care va avea loc în perioada 11-13 decembrie la sediul FAO din Roma, Italia, și care se va concentra pe provocările și oportunitățile dezvoltării durabile a muntelui. Acolo va fi lansat un cadru de acțiune care să sprijine acțiunile concrete și să stabilească politici care să consolideze rezistența popoarelor și a mediilor montane.

Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităților durabile care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, precum și de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuție la degradarea ecosistemelor fragile din munți.

(w500) Vărfuri d

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN DOCUMENTARE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI