Munții sunt sărbătoriți la nivel internațional în 11 decembrie, sub sloganul #MunțiiContează

Aproape un miliard de oameni locuiesc în zonele montane, iar peste jumătate din populația lumii depinde de munți pentru apă, hrană și energie. Cu toate acestea, munții sunt amenințați de schimbările climatice, de degradarea terenurilor, de exploatare și de dezastre naturale, cu consecințe devastatoare atât pentru comunitățile montane, cât și pentru restul lumii. Tema propusă pentru anul 2018 este ”#MountainsMatter

11 Decembrie 2018, 08:55 (actualizat 11 Decembrie 2018, 08:55) | Magda Manea |
Ziua munților / FOTO: Magda Manea
Ziua munților
Ziua munților
Ziua munților
Ziua munților
Ziua munților
Ziua munților

#MunțiiContează pentru apă, deoarece munții sunt "turnurile de apă" ale lumii, oferind între 60 și 80% din toate resursele de apă dulce pentru planeta noastră. Cu toate acestea, toate înregistrările disponibile indică faptul că ghețarii din zonele montane din întreaga lume se retrag și dispar din cauza schimbărilor climatice. Cel puțin 600 de ghețari au dispărut complet în ultimele decenii.

#MunțiiContează pentru reducerea riscului la dezastre. Avalanșele, alunecările de teren dezbrăcinează pădurile și cresc riscul inundațiilor.

#MunțiiContează pentru turism. Ca destinații de vacanță, atrag în jur de 15-20% din turismul global. Turismul montan favorizează dezvoltarea economică în regiuni îndepărtate și izolate.

 

(w500) Ziua munÈ›

#MunțiiContează pentru hrană. Munții sunt sursa multor produse alimentare.

#MunțiiContează pentru tineri, în ciuda peisajelor frumoase, viața în munți poate fi dificilă, în special pentru tinerii din mediul rural. Abandonarea satelor în căutarea unui loc de muncă a dus la depopularea zonelor montane. Această migrație este un minus pentru agricultură, duce la degradarea terenurilor, iar la nivelul comunităților, valorile culturale și tradițiile se pierd.

#MunțiiContează pentru populația montană care posedă și păstrează cunoștințe prețioase, tradiții și culturi. Popoarele montane au dezvoltat sisteme remarcabile de utilizare a terenurilor și au o multitudine de cunoștințe și strategii acumulate de-a lungul generațiilor cu privire la modul de adaptare la diversitatea climei.

 

(w500) Ziua munÈ›

#MunțiiContează pentru biodiversitate, deoarece munții susțin aproximativ un sfert din diversitatea biologică terestră. Munții sunt habitatul multor specii de animale pe cale de dispariție, cum ar fi gorilele sau leoparzii de zăpadă. În munți cresc și plantele deosebite și rare.

Munții sunt buni indicatori ai schimbărilor climatice, iar oamenii care locuiesc în aceste zone luptă adesea pentru supraviețuire. Temperaturile în creștere duc la topirea ghețarilor montani, afectând proviziile de apă dulce în aval pentru milioane de oameni. Cu toate acestea comunitățile montane au cunoștințe și strategii acumulate de-a lungul generațiilor, care îi ajută să se adapteze la clima în permanentă schimbare.

Schimbările climatice, variațiile de temperatură și dezastrele, combinate cu marginalizarea politică, economică și socială, sporesc vulnerabilitatea populației montane. În prezent, aproximativ 39% din populația montană din țările în curs de dezvoltare, sau 329 milioane de persoane, este estimată a fi vulnerabilă la insecuritatea alimentară.

 

(w500) Ziua munÈ›

Pe măsură ce vulnerabilitatea populațiilor montane crește, migrația crește atât în străinătate, cât și în centrele urbane. Cei care rămân sunt adesea femei, lăsate să gestioneze fermele. Migrația din zonele montane va avea ca rezultat o pierdere inestimabilă în ceea ce privește furnizarea de servicii ecosistemice și conservarea culturii și agrobiodiversității. Investițiile și politicile pot ameliora condițiile de viață aspre ale comunităților montane și pot inversa tendințele migrației din zonele montane.

Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităților durabile care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, precum și de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuție la degradarea ecosistemelor fragile din munți.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI