Multe orașe din Bulgaria nu mai au bani pentru iluminatul stradal. Se renunță treptat la încălzirea electrică în școli, grădinițe și spitale

3 februarie 2022, 20:24

Primarii din zeci de localități din Bulgaria sunt șocați de facturile la electricitate pe luna decembrie: echivalentul a 35 de mii până la 50 de mii de euro, pentru o localitate mică.

Penka Ganeva, primar Hisarya, Bulgaria: Am intrat la economii. Iluminatul stradal va funcționa doar între orele 23.00 şi 4 dimineaţa. Dacă ne mai vin facturi ca în decembrie, echivalentul a 40 de mii de euro, înseamnă că plătim peste o jumătate de milion pe an. E nejustificat.

Guvernul de la Sofia promite unele compensații primăriilor. Dar atrage atenția că și primăriile trebuie să-și gestioneze mai bine bugetele, întrucât la achizițiile publice sunt multe nereguli. Cu diferențe de preț foarte dubioase.

Kiril Petkov, prim-ministru, Bulgaria: Ministerul de Interne a început nişte anchete. Avem cazuri în care un corp de iluminat stradal costă 1587 de leva pe un trotuar, iar vizavi costă aproape 6000. Până nu se rezolvă aprobleme legate de achiziţiile publice, nicio primărie nu poate spune că nu are bani.

Tot din cauza facturilor enorme la energie, în mai multe localități din Bulgaria s-a renunțat la încălzirea electrică în școli, grădinițe și spitale și se caută metode alternative.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite