Multe explicații, niciun vinovat. Teodor Meleșcanu și Carmen Dan, rapoarte asupra votului din diaspora

10 iunie 2019, 19:56

La două săptămâni de la alegeri, autorităţile continuă să vină cu explicaţii şi rapoarte legate de votul din diaspora, de pe 26 mai, dar nu şi cu vinovaţii, pentru faptul că mii de români au stat la cozi interminabile şi nu au apucat să voteze.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: „În opinia ministrului Afacerilor Externe, au fost mai multe probleme legate de votul din diaspora. În primul rând, cifra participanţilor nu a fost estimată corespunzător. În al doilea rând, au existat trei buletine de vot şi nu unul, ceea ce a îngreunat procesul. De asemenea, nivelul de dificultate al întrebărilor de la referendum a fost unul ridicat, spune ministrul”.

Timp suplimentar a luat şi folosirea sistemului STS de monitorizare a prezenţei la vot, din cauza conexiunii slabe la internet din străinătate. Ministrul Afacerilor Externe a vorbit şi despre incidentele care au avut loc în secţiile de votare sau în preajma acestora.

TEODOR MELEŞCANU, ministrul Afacerilor Externe: „Au existat și lucruri mult mai grave: amenințări cu moartea, atacuri fizice. Avem poze cu oamenii din comisiile de votare, cu vânâtăile de pe ei. Avem imagini cu oameni care, după încheierea votului, au încercat să spargă ușa ambasadei”.

Potrivit lui Teodor Meleşcanu, Ministerul Afacerilor Externe doar asigură logistic procesul de votare. Organizarea şi desfăşurarea acestuia revin Biroului Electoral pentru Secţiile din Străinătate.

TEODOR MELEŞCANU, ministrul Afacerilor Externe: „Vom prezenta un proiect de lege. Practic ceea ce dorim să facem este o propunere de vot anticipat prelungit, cu trei, patru, șapte zile înainte, astfel încât să nu mai poată nimeni să rămână în afara unui centru de votare.”.

Un raport al votului din diaspora a fost prezentat şi de Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

CARMEN DAN, ministrul Afacerilor Interne: „Ministerul Afacerilor Interne s-a ocupat de alegerile din țară. Și n-au existat situații, în planul ordinii publice, care să afecteze rezultatul acestui vot”.

După alegeri, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să-i demită pe Teodor Meleşcanu și Carmen Dan, pentru modul în care a fost organizat votul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite