Multe școli din România nu dispun de cabinete medicale

Ne trimitem copiii la şcoală şi sperăm să fie în siguranţă, dar în cazul unor accidente, nu are cine să Le ofere ajutor. Foarte multe instituţii de învăţământ din România nu dispun de cabinete medicale, deşi legea îi obligă pe directori să le înfiinţeze. Sau cel puțin să aibă un contract cu un medic din localitate. Pe de altă parte, eforturile lor se lovesc de lipsa medicilor în sistem și de bugetul sărac al primăriilor. Este un cerc vicios, în care singurii care au de suferit sunt copiii și implicit părinții lor.

19 Octombrie 2017, 21:17 (actualizat 19 Octombrie 2017, 21:22) |
Fără medici în școli
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Scarlatina, tuberculoza sau hepatita infecţioasă sunt doar câteva dintre bolile uşor transmisibile într-o colectivitate, mai ales acolo unde copiii nu sunt supravegheaţi de un medic sau un asistent.  Pe lângă astea, există riscul unor accidente grave.

Sunt și alte cazuri, de exemplu, de pediculoză, care se răspândesc foarte repede în colectivitate, în lipsa unui medic, în unitatea de învățământ.

Zilele trecute, o şcoala din Tuzla, judeţul Constanţa, a fost amendată cu 5.000 de lei pentru că nu a făcut triajul epidemilogic obligatoriu la fiecare început de an. Directorul spune că în ultimul an a făcut numeroase demersuri pentru a avea un medic în școală.

"Am făcut multe adrese și mi-au trimis răspuns că nu au posturi de medic și nici nu pot înființa altele" – Radu Buzan, director Școala Gimnazială Nr. 1, com. Tuzla, Constanța.

"Mai există şcoli care nu au asigurată asistenţa medicală, însă pentru aceste cazuri, primăria este obligată să contracteze un medic de familie sau medic generalist din localitatea respectivă" – Ramona Iliuță, director adjunct, Direcția de Sănătate Publică Constanța.

Abia în urma mediatizării acestui caz, primăria comunei a decis să caute un medic cu care să încheie contractul.

"Soluţie nu s-a găsit mai devreme pentru că lucrurile curgeau într-o matcă firească a lor. Dacă erau probleme de sănata, erau rezolvate de către medicii de familie la care copii sunt arondați" – Constantin Ban, viceprimar com. Tuzla, Constanța.

Paradoxal, în ciuda legii, multe dintre posturile pentru medicii şi asistenţii care ar trebui să lucreze în şcoli sunt blocate de Ministerul Sănătății.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI